EUR 1.9558
USD 1.8157
CHF 2.0822
GBP 2.3511
CNY 2.5324
you tube
mobile version

Залезът на оранжериите в договора с ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Залезът на оранжериите в договора с ЕС?

mail12:00 | 08.11.2010прегледи 5862 коментарикоментари 0


Залезът на българското оранжерийно производство е заложен при сключването договора за присъединяване към ЕС, каза Пламен Сапунджиев, цитиран от БГНЕС."При сключването на договора са приети такива правила, водещи до ниски лимити, които не ни позволяват да ползваме европейските пари", обясни управителят на оранжерийте в гр. Кресна. Сапунджиев е председател на Асоциацията на оранжерийните производители. "В Европейските фондове, респективно Програмата за развитие на селските райони лимитът за оранжерийно производство е 1.5 милиона евро. Изграждането на квадратен метър оранжерия струва 100 евро, с 1.5 млн могат да се построят едва 15 дка, като стопанска единица това е нищо, за това производството на оранжерийни зеленчуци в България запада", обясни Сапунджиев.
Той даде пример с преработващите предприятия, лимитът за които е 4 млн. евро."Едно преработващо предприятие в никакъв случай не е по-евтино от една оранжерия", категоричен е Сапунджиев. "За сериозна инвестиция, каквото е изграждането и поддържането на оранжерия, е необходимо адекватно финансиране. Във фонд "Земеделие" има средства за оранжерийно производство, но те се ползват "малко трудно", обясни Сапунджиев.
Оранжерията на фирма "Алт Ко" край Кресна е разположена върху 120 декара, строена е в периода 1968-1972 г. Със заем от 3 млн. лв по програма САПАРД е въведен хидрофонният метод на отглеждане на зеленчуци. Преди 3 години, оранжерията е газифицирана по програма за енергийна ефективност с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие.
Средният добив от декар в оранжерията е 30 тона домати и 22-24 т. краставици. Така средногодишният добив продукция е към 3 000 тона, половината от това количество остава за българския пазар, а останалата се реализира предимно в Полша, Чехия и Румъния, обясни Сапунджиев. Според него е нормално през този сезон зеленчуците да поскъпват, цената им се формира на чисто борсов принцип.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg