АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Зарязаха лозята в Евксиноград
По добра традиция Стефан Капитанов, директор на резиденция "Евксиноград", покани верни свои приятели на традиционното зарязване на лозовите масиви в резиденцията в Деня на Трифон Зарезан.
На 1 февруари православната църква почита Св. Трифон – лечител, прославил се с чудесата, които правел. Роден е през 225 г.н.е. в семейството на бедни християни в малоазийската част на Римската империя. Свети Трифон, живял праведно, но загинал мъченически заради вярата си в Христа по времето на гоненията срещу християните при римския император Траян Деций. На 17-годишна възраст успява да излекува тежко болната дъщеря на император Гордиан, за което бил богато възнаграден от императорското семейство. Само няколко години по-късно на престола се възкачил наследникът на Гордиан – Деций Траян, който за краткото си управление успял да унищожи много християни заради вярата им. Един от тях бил Трифон, който не пожелал да се отрече от християнската вяра и умрял от раните си след дълги изтезания, но с молитва на уста. По българските земи Свети Трифон се почита като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята. През 1968 г. след въвеждане на Григорианския календар Свети мъченик Трифон се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Трифон Зарезан, Трифонци, Триунувден, Трифон Чипия или Трифку - празникът на Св. Трифон има много имена. Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени "трифунци": 1 февруари - Трифоновден (14 февруари по стар стил), 2-ри - Сретение Господне (Зимна Богородица) и 3 февруари - Св. Симеон. За един от най-веселите поводи за празнуване в годината на трапезата трябва да има прясна пита, пълнена с ориз и булгур кокошка и, разбира се, вино, тъй като Св. Трифон се смята за пазач на лозята и празникът е в негова чест. На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност. Ритуалът е почти еднакъв в цялата страна. Всеки стопанин, щом пристигне на лозето си, се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва пръчки от три корена и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от огнището от Бъдни вечер. Зарязването се придружава от благословии за берекет. Отрязаните свежи пръчки свиват на венчета, които стопаните слагат на калпаците си, през рамо, на бъклицата, а някои ги отнасят вкъщи и ги поставят на домашната икона. После мъжете се събират на обща трапеза в лозята, придружена от песни и хора. На този ден празнуват също градинарите и кръчмарите.
Tweet |
|