EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Затвориха пещера „Леденика”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Затвориха пещера „Леденика”

mail14:36 | 23.09.2013прегледи 815 коментарикоментари 0


Пещерата "Леденика" е затворена за посетители заради пропукване в скалния масив на входа на природната забележителност. Това съобщи кметът на община Враца Николай Иванов, цитиран от bTV. Появилата се пукнатина е установена от служители на общината, обслужващи пещерата, а затварянето й е заради безопасността на посетителите. Екип от експерти от Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия са проучили мястото в края на миналата седмица и тяхното становище е, че за бъдещи укрепителни дейности трябва да се произнесат геолози, уточни кметът.
От днес в пещерата работа започват група експерти от Звеното за научни изследвания и минни дейности към Минно-геоложкия университет в София, посочи Иванов. До 30 дни те трябва да дадат становище за причините за пропукването и да препоръчат необходимите укрепителни дейности.
Пещерата "Леденика" е най-популярният туристически обект край Враца. В момента в района около нея завършват строителните дейности по проекта "Леденика - туризъм без сезони", който се изпълнява с европейски средства в размер на 5 милиона лева.
Пещера Леденика е една от най-посещаваните пещери в България, сочи информация на сайта на община Враца. Отворена е за посещение през цялата година. Намира се на 16 км от Враца. До нея има асфалтов път, който преминава през прохода Вратцата, криволичи покрай скалите и горските масиви на Врачанския балкан и достига до самия вход на пещерата. „Леденика” се намира на 830 м надморска височина. Тя е дълга 320 м и има 10 зали. Носи името си от първата зала, която зимно време става истински хладилник. Там температурата пада до минус 20 градуса и се образува огромна ледена колона. Това е феномен, тъй като в самата пещера температурата е постоянна и е около 8-16 градуса. Влажността на въздуха е 92 %. „Леденика” има едни от най-красивите зали и формирования — "Езерото на желанията", "Проходът на грешниците". Тук се намира и най-атрактивната пещерна зала на Балканите — "Концертната зала". Тя е огромна, красива и с невероятна акустика, което е причина Врачанската филхармония често да изнася в нея симфонични концерти. Оттук по железни мостове се преминава през Малката и Голяма пропаст, през коридора "Завеските" и се достига до "Бялата зала". Най-високата точка в Леденика се нарича "Седмото небе". Пещерата беше преоборудвана през последните години, така че осветлението, мостчетата и стълбите са изключително надеждни.
 Снимки: Община Враца


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1248