АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Защо добивът на какао спада?
Международната организация по какаото (ICCO) предвижда производството на какао в Кот д'Ивоар да достигне 2 милиона метрични тона през сезон 2024/25 в сравнение с 1,8 милиона тона през миналия, предаде Ройтерс, позовавайки се на експерт от организацията, пожелал анонимност.
Западноафриканските съседи Кот д'Ивоар и Гана са най-големите производители на какао в света, но неблагоприятните метеорологични условия и болестите по растенията засегнаха производството през 2023/24 г.
"Ние вярваме, че производството на Кот д'Ивоар ще се върне на приемливо ниво от 2 милиона тона, макар и да остава под обичайната средна стойност", казва експертът, имайки предвид средното сезонно производство от 2,2 милиона тона през трите сезона, предхождащи спада от 2023/24.
За Гана Международната организация по какаото не очаква производството да надхвърли 500 000 тона през 2024/25 г. поради проблеми, свързани със занаятчийския златодобив и разпространението на вирус, който засяга около 40 на сто от плантациите в Гана в сравнение с 15-20 на сто от тези в Кот д'Ивоар.
В Гана източник от регулатора на какаото отхвърли тази оценка като спекулативна, но същевременно призна, че вирусът на подутите издънки ще превърне в значително предизвикателство местното производство на какао през следващите години.
Съветът за кафе и какао на Кот д'Ивоар се стреми към максимално производство от 2 милиона тона какао през следващите сезони, казва източник от регулатора.
Директорът на международна компания за износ на какао, базирана в Абиджан, е също толкова предпазлив относно перспективите. Той все пак споделя прогнозите на експерта на Международната организация по какаото за продукцията през този сезон. "Наистина не знаем защо производството спадна толкова много за една година (2023/24) и това не се дължи само на метеорологичните условия", посочва той.
Tweet |
|