АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Защо зеленчуците трябва да се мият?
14:01 | 02.05.2019 1456 коментари 0
Асоциацията "Активни потребители" направи тест за замърсяване с бактерии и нитрати на листни зеленчуци и установи наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и Escherichia сoli в 61% от салатите!
В рамките на проучването са измерени количеството нитрати и присъствието на колиформи и E. coli бактерии в листни зеленчуци закупени от търговската мрежа, за да се провери до каква е замърсеността на предлаганите зеленчуци. От няколко големи търговски вериги и 4 общински пазара са закупени 18 продукта, от които 14 салати, включително 1 тип „Айсберг“, и 4 зелен лук. Зеленчуците са опаковани в пликове и доставени същия ден в лабораторията. Резултатите Изследването регистрира замърсяване с нитрати на 3 (17%) продукта (от 18), всичките марули. Две от тях са закупени от пазари и една от търговска верига. Максималното измерено количество на нитрати е 5 гр/кг. Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. Въпреки това наднормени нитрати в 1 от 6 салати не трябва да се пренебрегва и се надяваме Агенцията по безопасност на храните да вземат реални мерки за контрол на този замърсител в търговската мрежа.В изследването са включени 18 продукта. При 16 (89%) от тях се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип „Айсберг“, която се продава в цяла опаковка не се откриват бактерии.
Резултатът е много тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите в които се продават, са с много висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода. Присъствието им в марулите вероятно е в следствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации с замърсено оборудване или персонал, неправилно съхранение и др. Недостатъчното почистване и измиване подпомага развитието на бактериите и съответно повишава рисковете за потребителите.
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg