EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Защо зехтинът става все по-скъп?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо зехтинът става все по-скъп?

mail17:30 | 07.05.2024прегледи 574 коментарикоментари 0


Секторът на производство на зехтин трябва да претърпи "дълбока трансформация", докато се бори с един от най-предизвикателните моменти в своята история. Това посочва пред Си Ен Би Си Мигел Анхел Гусман, главен търговски директор на испанската компания "Деолео" (Deoleo), която е най-големият производител на зехтин в света.

Перфектната буря от изменението на климата, скока на цените, високите лихвени проценти и устойчива инфлация взе своите жертви във веригата на стойността на зехтина през последните месеци.

Две последователни години на горещини и суша в Испания ограничиха реколтите от маслини, а кулминацията бе безпрецедентно покачване на цените.

Повече от 40 процента от световното производство на зехтин идват от Испания, което я прави световен "ориентир" за цените.

"Изправени сме пред един от най-трудните моменти в историята на сектора", смята Гусман. "Силната инфлация, заедно с високите лихвени проценти и неблагоприятните прогнози за реколтата от зехтин (по отношение на количеството и качеството поради засушаване) доведе до значително увеличение на цените", обясни той. 

Цените на зехтина екстра върджин в испанската южната област Андалусия достигнаха рекордни стойности - 9,2 евро (9,84 долара) за килограм през януари. Те се търгуваха около 7,8 евро към 19 април, според бенчмарк индекса на Mintec.

Цените на зехтина се охладиха отчасти поради скока в прогнозите за производство и благоприятните дъждове през март и април.

Според "Деолео" настоящата ситуация е циклична и се очаква връщане към "по-разумна ценова ситуация", когато бъдещите добиви се върнат към обичайното.

И все пак, докато неотдавнашният дъжд в Испания беше "несъмнено положителна новина", компанията използва предпазлив тон по отношение на перспективите за цените на зехтина. Все още има месеци, преди да разберем възможните обеми на реколта 2024/2025 г. и дотогава цените ще продължат да бъдат нестабилни, каза още Гусман.

Запитан какво може да се направи, за да се защитят по-добре маслиновите дървета от климатичните условия, Гусман отговори: "Секторът трябва да поеме юздите и всички участници, които са част от него, трябва да се трансформират, ако искаме да намалим нестабилността на цените и да увеличим предвидимостта".

По-голямата част от световното предлагане на зехтин идва от Средиземноморието, като южноевропейските страни като Испания, Италия и Гърция са сред водещите световни производители на ценния продукт. 

/БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg