EUR 1.9558
USD 1.7522
CHF 2.0718
GBP 2.3163
CNY 2.4587
you tube
mobile version

Защо протестират аптеките?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо протестират аптеките?

mail16:10 | 11.07.2024прегледи 458 коментарикоментари 0


Аптеки от цялата страна затвориха в знак на протест в два поредни дни. Фармацевтите недоволстват срещу промените в начина на изписване на лекарства и според тях, ако това стане факт, доходите им драстично ще спаднат.

Агенция Фокус разговаря по темата разговаряхме с председателя на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

С право ли протестират фармацевтите в страната?

Разбира се. Аз мисля, че цялата система на лекарствоснабдяване в областта на Здравната каса е поставена под риск за съществуването си, защото все повече лекарства стават безплатни, и това променя принципно начина на работа с тях. Лекарствата са разделени в две големи групи, и по Здравна каса са такива, които са частично реимбурсирани, и такива, които са напълно реимбурсирани. За частично реимбурсираните лекарства ние имаме право на надбавка, определена от закона, и те имат пределни цени.

Докато за напълно реимбурсираните лекарства, ние нямаме право на надбавка, т.е. колкото ги купуваме, на толкова ги отпускаме и за да бъде компенсирано това, се плаща от Здравната каса такса. Проблемът е, че все повече частично реимбурсираните лекарства стават напълно реимбурсирани, т.е. все повече ние разчитаме на таксата на Здравната каса, за да съществува аптеката, за да може тя да се издържа. Тази тенденция ще продължи и в бъдеще.

Тя се случи в април месец тази година и извънпланово, така да се каже, с над 400 лекарства. Т.е. над 400 лекарства станаха напълно реимбурсирани. Това е политическо решение, направено, за да се харесат политиците на своите избиратели преди изборите, но това доведе до дисбаланс и преразход в бюджета на Здравната каса.

С тази наредба, драстично се намалява нарочно броят на лекарските предписания за тези лекарства, и тъй като на нас ни се плаща на лекарско предписание, това означава драстично, в пъти спадане на таксите за тези лекарства, които Здравната каса плаща към нас, съответно и възможността на аптеките да съществуват. Те нямат друг начин при тази лекарства да формират доходи.

Можем ли да говорим за реална опасност от фалити при някои от аптеки?

Ами да, възможно е, особено при аптеки, които преимуществено работят със Здравна каса, защото различните аптеки работят с различна интензивност със Здравната каса. Има такива, при които Здравната каса е много малък процент, за тях няма особено значение, но има такива, при които 75-80% от оборота на аптеката, от цялата дейност на аптеката така да се каже е от Здравна каса.

И от този процент все повече стават напълно реимбурсираните лекарства, и сами разбирате, че това ще се отрази, тази промяна в Наредба 4, която сега се готви и е публикувана сайта на Министерството, ще окажат драстично влияние върху тези аптеки. А те са много важни за лекарствоснабдяването, по принцип снабдяването на населението с такива сериозни лекарства.

Това е проблемът. Според мен по-скоро не толкова ще фалират аптеки, колкото ще се демотивират да работят със Здравната каса, защото те могат да работят и да не работят със Здравната каса.

По какъв начин би се отразило това на пациентите?

Няма да има промяна в цените на лекарствата, защото както казах, те са много сериозно регулирани. А тези пък са особено регулирани, защото са напълно реимбурсирани. Но ще има промяна в броя на аптеките, които ги отпускат. Т.е. ще има проблем с достъпа до тези лекарства на населението, на болните хора, ще ги затрудни.

Трябва да сме справедливи, това предложение на Здравната каса оптимизира процесите на отпускане и на предписване, т.е. намалява броя на рецептите, но трябва да бъде преосмислен начинът на финансиране на аптеките. Т.е. ние не сме по принцип против същността на предложението, защото е рационално, а сме против това да се отрази на финансирането на аптеките от Здравната каса. Промяната трябва да е свързана с преосмислянето на това.

Какво следва, ако искането на фармацевтите не бъде уважено?

Може протестът да ескалира. И една част от аптеките ще започнат да подават уведомления за прекратяване на договорите със Здравната каса, който е потвърждение на точно това, което ви казвам. Това е възможно най-лошият вариант.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg