EUR 1.9558
USD 1.8157
CHF 2.0822
GBP 2.3511
CNY 2.5324
you tube
mobile version

Зеленчукова градина под метрото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зеленчукова градина под метрото

mail11:30 | 13.02.2014прегледи 1224 коментарикоментари 0


Сп. Меню
Предприемачите Ричард Балард и Стивън Дринг обединяват усилия с Мишел Ру – младши, шеф-готвач на звездния лондонски ресторант Le Gavroche, за да създадат зеленчукова градина на площ 1 ха под северната линия на метрото на британската столица. За целта те използват бомбено убежище от Втората световна война, което е на 50 м под повърхността на земята.

Светлината се осигурява от светодиоди (LED), които са с ниско потребление на енергия, а растенията се отглеждат хидропонно. Асортиментът ще включва супермодерните в момента микрозеленчуци и подправки, кълнове и други свежи деликатеси, които ще се предлагат на супермаркети и ресторанти.

Температурата се поддържа 16° С, а растенията се отглеждат върху платформи с трислоен субстрат, които са направени специално за проекта. В момента все още се експериментира, но се очаква още през март да започне да се използва целия капацитет на фермата.

Мишел Ру – младши споделя за включването си в проекта като управител и продуктов мениджър: „Когато за пръв път срещнах тези хора, помислих, че са абсолютно луди. Но когато посетих тунелите и опитах вкусните растения, които вече отглеждаха долу, бях зашеметен. Пазарът за тази продукция е огромен.“

Идеята е производството да е въглеродно неутрално и затова ще се използва енергия от възобновяеми източници, а централното разположение на градината пък ще осигури минимален транспорт. Въздухът в тунелите преминава през филтри, които задържат всички вредители и така нуждата от пестициди отпада.

Първата реколта, която ще се продава с марката Growing Underground, вероятно ще е на пазара в края на лятото . Засега се предвижда тя да включва поници от грах, рукола, амарант, мизуна, броколи, китайски див чесън, киселец с червени жилки, репички, кориандър, синап и тайландски босилек. В плановете за разширяване на асортиментa са ядливи цветя, гъби и традиционни сортове домати.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg