EUR 1.9558
USD 1.8518
CHF 2.0936
GBP 2.3457
CNY 2.5557
you tube
mobile version

Зимнина без пестициди – мисията е възможна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зимнина без пестициди – мисията е възможна

mail18:55 | 12.11.2024прегледи 376 коментарикоментари 0


Много от нас не се отказват и от приготвянето на зимнина, с която да запазят вкуса на лятото и есента през студените месеци. Туршиите си остават традиционен и ценен източник на незаменими вещества, които не бива да пренебрегваме. За да консумираме спокойно това богатство и с чиста съвест да предлагаме от него и на децата си, е добре да подберем качествени плодове и зеленчуци, свежи, чисти и проверени за остатъци от пестициди.

Обработвайте зеленчуците умно

При подготовката било то на зимнината или на свежата салата, е важно да се погрижим за отстраняването на остатъците от пестициди. Първият начин е като
изплакнем плодовете и зеленчуците под течаща топла вода за една минута или повече – това ще помогне за премахване на остатъците по повърхността на плодовете или зеленчуците. Имайте предвид, че този метод може да не отстрани всички пестициди.

Проучванията показват, че изплакването на доматите с вода намалява остатъците от пестицида хлорпирифос с 41%, но от друга страна, изплакването на аспержите премахва само 24% от химикала. Изплакването на зелето с топла вода пък премахва 93% от карбофурана – друг често срещан пестицид 1 .

Друг начин за намаляване на употребата на пестициди е да изрежете или откъснете кожата и листата на плодовете и зеленчуците. Разбира се, въпреки че това не е решение за всички видове продукти, можете все пак да използвате метода за ябълки, круши, картофи и др.

Проучванията също показват, че остатъците от пестициди се намаляват с 18–71% след варене, 36–100% след бланширане и 25–60% след пържене. Това означава, че готвенето на зеленчуци предпазва от поглъщането на твърде големи количества остатъци от пестициди 2 .

Ето още няколко съвета към домакинствата, които следят безкомпромисно за качеството на продуктите, които слагат на трапезата:

- Освен щателното измиване, е добре да оставяме плодовете и зеленчуците накиснати в съд с 10% разтвор на сол и вода за 20 минути.
- Добра идея е също така да смесим оцет и вода в съотношение 1:4. С този разтвор пръскаме плодовете и зеленчуците и редуцираме следите от някои
разпространени пестициди 3 .
- Содата за хляб е чудодейна съставка в натуралните почистващи препарати – безопасна и ефективна. Така тя се явява отлично решение и за почистване на
хранителни продукти. Някои проучвания показват, че содата може да премахне от 66,7% до 98,9% от пестицидите в храните.

Пазарувайте отговорно

Важно е да имаме предвид, че по данни от 2023 г. остатъците от пестициди са най-често съобщаваната категория за опасност при храните според Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи RASFF към Европейската комисия 5 – въпреки отчетения спад от 24% в сравнение с 2021 г. и от 5,5% в сравнение с 2022 г. Без изненада най-често съобщаваната продуктова категория в това отношение са плодовете и зеленчуците. В този смисъл е особено важно да пазаруваме само от места, където контролът над плодовете и зеленчуците е строг и надежден.

След като сме подбрали качествени зеленчуци и плодове, идва ред на добрата рецепта, а какво по-хубаво от една домашната туршия, която е добър заместител на свежата салата през студените месеци.

Необходими продукти:
- 400 г корнишони
- 300 г карфиол
- 300 г морков
- 20–30 зърна бахар
- 10 семена карамфил
- 50 г черен пипер на зърна
- 3 глави чесън, обелен на скилидки
- 1 връзка копър
- 2 л ябълков оцет
- 200 г сол
- 10 дафинови листа

Започваме със саламурата за туршията. В дълбок съд наливаме равни количества оцет и вода, добавяме солта, карамфила, черния пипер и дафиновия лист.
Разбъркваме и изчакваме саламурата да заври. Засичаме 5 минути след завирането, след което отместваме от котлона. Това количество саламура е подходящо за приготвянето на 4-5 еднолитрови буркана.

Приготвяме бурканите, като нарязваме морковите и карфиола на тънки филийки и редим зеленчуците в тях. Добавяме няколко зърна бахар и черен пипер.

Друг вариант е да направим традиционната за българската трапеза туршия от краставички. За тази цел ги нареждаме изправени в буркана и добавяме малко копър и чесън. Накрая заливаме бурканите с топлата саламура и така имаме готова и прясна туршия, която трябва да се консумира в рамките на една седмица.
Не забравяйте, че всеки буркан носи аромата на домашния уют и традиция, а когато храната е споделена с близките, вкусът ѝ е още по-неповторим.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg