EUR 1.9558
USD 1.8518
CHF 2.0936
GBP 2.3457
CNY 2.5557
you tube
mobile version

Зимният сезон изпреварва летния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зимният сезон изпреварва летния

mail18:10 | 21.10.2024прегледи 459 коментарикоментари 0


Зимният туризъм изпреварва летния. Той се засилва все повече, по данни на НСИ има ръст на посещенията с 25%. Това каза Илин Димитров, съветник на президента по въпросите за туризма. По думите му в интервю за БНР се усеща изразен дисбаланс в туристическото предлагане.

За въвеждането на минимални прагове на цените на нощувките в местата за настаняване, които да са съобразени с тяхната категория, настояват хотелиери от Банско. Според тях това е начинът и да се пребори дъмпингът на сивия сектор в сектора.

"От години се въртим в омагьосан кръг. Цените на нощувките този зимен сезон ще са като миналогодишните. Само при промяна на ДДС може да се стигне до увеличение, но то няма да е драстично. Минимални цени имат куп други браншове - таксиметровите, адвокатските, архитектурните услуги", твърди Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в курорта, цитиран от дир.бг.

Минималната цена на нощувка в тризвезден хотел според него, трябва да бъде 70 лв. За четиризвезден хотел цената да е 100 лв. Под тази граница хотелиерите започват да губят себестойност.

Бистрин е категоричен, че Банско е европейски курорт с прекрасна природа, със събития на европейски ниво - фестивали, световни купи по ски и сноуборд, с отлични условия в ресторанти и хотели. С един от най-новите ски центрове в Пирин планина. Всичко е на много високо ниво, по-добро от много други европейски държави, а цените са в пъти по-евтини, твърдят хотелиери в града под Тодорка.

Според тях преди десетина години един хотелиер е имал дадена печалба при 100 туристи в обекта си, а сега прави същата печалба, но при поне два пъти повече гости. Защото повече туристи не означават повече приходи. Трябва по-платежоспособни туристи да идват, да се повиши още качеството, да се вдигнат заплатите на работещите в туризма.

"Ниските цени са предпоставка за персонал, който не е обучен, за некачествени хранителни продукти, за лошо обслужване", категоричен е Малин Бистрин. Затова е крайно време да се въведе долен праг на нощувките във всяка една категория хотели.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg