АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
И балсамовият оцет пострада от трусовете
Земетресенията в италианската област Емилия-Романя нанесе тежки загуби върху традиционното производство на балсамов оцет. Трусовете преобърнаха и направиха негодни много от бъчвите, в които отлежава балсамовия оцет от Модена. Основните сортове, от които се приготвя балсамикото са ламбруско и требиано. "Загубите от унищожените количества възлизат на над 15 млн. евро", заяви пред АФП Енрико Корсини, президент на Консорциума за балсамов оцет от Модена.
200 производители на ценната течност има в областта Емилия-Романя, като безвъзвратно загубените количества през последните две седмици възлизат на над 100 000 л.
Друг традиционен продукт за областта - сиренето Parmigiano също пострада. Унищожени бяха 300 000 огромни пити, 130 000 пити от марката Grana Padano - конкурентът на Parmigiano са унищожени също.
Процесът на узряване на сиренето продължава от 12 до 24 месеца. Годишно регионът продава три милиона 40-килограмови пити пармезан на стойност почти 2 млрд. евро. В Италия остава 2/3 от продукцията, а 40 000 тона се изнасят.
Една пита добре узряло сирене струва почти 420 евро. Освен това истински добре узрял пармезан се смята за толкова ценен, че местни банки го приемат като залог при отпускането на кредити.
"Питите, които са пострадали, представляват 10% от годишното производство", заяви говорителят на Parmigiano-Reggiano Cheese Consortium. Половината от тях може да бъдат загубени, добави той, което ще струва на бизнеса 80 милиона евро, включително разходите за ремонт на складовете за съхранение.
Tweet |
|