АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
И в Германия качеството на храните се влошава
Истински късмет за потребителите се оказа практиката на организацията в Хамбург. От 2011 година насам те пазят мостри от опаковките на хранителни продукти, които са изследвали. Това им дава възможност да сравнят съдържанието на етикетите им, а резултатите са повече от тъжни.Проучването установява различна степен на влошаване на рецептите в продукти от известни производители на храни. Ценните съставки като масло, какао или лешници се спестяват и често се заменят с по-евтини пълнежи, вода или аромати.
Намаляване на ценните съставки
Списъкът на изследваните продукти се оглавява от течния шоколад Nutella от Ferrero, за който е установено по-ниско съдържание на какао – 7,4% срещу 8,4% преди. Проучването обхваща и други известни брандирани продукти: Mondelez спестява лешници в шоколад "Milka Nussini" и вместо това добавя овкусител. Хоман използва по-малко яйца в яйчената салата, но добавя два консерванти в съставките. Вместо 30-те, марката Rewe Bio съдържа само 20% мед. В някои случаи се добавя повече вода или евтина млечна захар, заменена от още по-евтин глюкозен сироп. Фактът, че такива методи се използват от производителите на марки, които са известни с по-високо качество, в страна като Германия е изненада за всички.
По-малки опаковки
Често влошаването е свързано и с намаляването на големината. В поне пет примера в проучването производителите не само са намалили качеството, но и размера на продуктите. Това са Милка Нусини Ригел, плодовите мюсли на Oetker Vitalis, шоколадовите бонбони от Arko, шоколадовите черешови мюсли Kölln и капучиното от Krüger. Поради по-малките опаковки при запазени цени потребителите реално плащат средно 20% повече за тези пет продукта.
Източник: aktivnipotrebiteli.bg
Tweet |
|