EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Избори в чужбина само в посолства, e-гласуване сега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избори в чужбина само в посолства, e-гласуване сега

mail07:00 | 23.04.2016прегледи 1781 коментарикоментари 0


Изборни секции в чужбина ще могат да бъдат разкрити само в дипломатическите представителства на България. Това реши парламентът по време на второто четене на промените в Избирателния кодекс. Предложението беше прието с 145 гласа „за”, 27 „против” и 1 „въздържал се”. С приетите промени не се допуска образуването на секции извън консулствата и посолствата на България в други страни. Централната избирателна комисия ще определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната само в секции образувани в дипломатическите представителства на страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден. Това стана с приемането на редакционна поправка от народния представител Искрен Веселинов от ПГ на Патриотичния фронт. Първоначалното предложение, заложено в текстовете, гласеше, че изборни секции не могат да бъдат образувани извън дипломатически мисии на България само в страни, които не са членки на ЕК, но това беше променено.
Красимир Каракачанов от ПГ на Патриотичния фронт коментира, че с това се цели намаляването на организирания вот в Турция и попита кой ще контролира изборния ден в Анадола. „В българския парламент ще влезе една партия, която ще отстоява интересите на друга страна”, каза той и посочи, че от гласуването ще стане ясно дали има договорки за неоосманистка политика в страната.
Депутатът от ДПС Рамадан Аталай запита след като е прието задължителното гласуване на всички български граждани, защо не им се създават условия за това. Четин Казак съпредседател на ПГ на ДПС заяви, че ако бъдат приети текстовете неговата парламентарна група ще стане твърда опозиция.

Искам дебело да подчертая, че сме изключително удовлетворени от днешното гласуване на текстовете, свързани с българите в чужбина. Това каза председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов по време на съвместен брифинг с ПГ на ГЕРБ в НС след срещата с премиера Бойко Борисов. Симеонов обясни, че след вчерашното приемане на задължителното гласуване и реакциите на голяма част от медиите и за съжаление на някои народни представители, те с Красимир Каракачанов са били притеснени за бъдещето развитие на вече одобрените текстове на ИК.
„В тази връзка аз поисках среща с г-н Цветанов, за да уточним как ще вървят занапред нещата и дали въобще ще вървят. В тази връзка той предложи да покани премиера“, каза Валери Симеонов и уточни, че по време на срещата са били изяснени позициите.
„Искам дебело да подчертая, че сме изключително удовлетворени от днешното гласуване на текстовете свързани с българите в чужбина да упражняват правото си на глас в посолства и консулства“, каза Симеонов и благодари на ГЕРБ. Той посочи, че е благодарен на част от Реформаторския блок, БСП и всички други, които са подкрепили тази изключитело добра полезна за България идея. Симеонов каза още, че това е най-икономичният начин за провеждането на изборите в чужбина. Симеонов изрази неудовлетворението си от медиите, че от вчера никой не е отразил, че задължителното гласуване е било предложение на Патриотичния фронт, което е било включено в предизборната кампания на коалицията.

Днес, когато задължителното гласуване е факт, това е благодарение на консенсуса, който беше постигнат между колкото е възможно повече формации в днешния парламент. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на съвместния брифинг с ПГ на ПАтриотичния фронт в НС след среща с премиера Бойко Борисов.  Цветанов припомни, че всички са свидетели, че от февруари 2014 г. от ГЕРБ са участвали активно в събирането на подписи за задължително гласуване и за въвеждане на електронното гласуване. Той припомни, че над 550 хиляди български граждани са подкрепили инициативата им. По думите му, задължителното гласуване ще даде възможност да се изпълни ангажимента с подписите от февруари месец 2014 г. „Знаете, че имаше искане за активна регистрация, което беше искане на ПФ и за да направят и те съответните отстъпки, ние възприехме принципа при задължително гласуване не след първи национален избор, а след два последователни избора да бъдат заличавани тези, които не са се възползвали от това конституционно право“, каза Цветанов. По думите му по този начин ще се направи една форма за активна регистрация. „И същевременно тези мъртви души, които по принцип не са изчистени от списъците и винаги се създава някакво политическо говорене, това също е една от формите, за да могат да бъдат осъвременени“, каза Цветанов.

Ще направим всичко възможно, за да въведем експериментално електронното гласуване още на президентските избори тази година. Това заяви още Цветан Цветанов. „Ще се опитаме да съкратим сроковете за въвеждането на електронно гласуване, с което ще отпаднат всякакви съмнения и спекулации в публичното пространство, които се правят в момента. Ще направим всичко възможно, за да направим промяна на така внесените текстове в пленарна зала, за да може да въведем експериментално електронното гласуване, ако има възможност още на президентските избори тази година”, каза той. На база на резултатите от вота ще се направят промени в законите за въвеждането му на първите парламентарни избори. От друга страна изпълнителната власт щяла да каже дали технически е възможно да се въведе електронното гласуване за президентските избори.
От избирателни списъци ще се заличава гласоподавател, който не пусне бюлетини в два последователни национални избора. На следващ вот и при желание той отново ще може да бъде записан в листите. До този компромис са стигнали на днешната си среща в парламента, в която се включи и премиерът Бойко Борисов, групите на ГЕРБ и на Патриотичния фронт.
източници:БТА, агенция Фокус, БГНЕС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1326