EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Избори за Европейски парламент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Избори за Европейски парламент

mail08:47 | 25.05.2014прегледи 836 коментарикоментари 0


Днес в България се провеждат избори за Европейски парламент. В Централната избирателна комисия е постъпила информация, че изборният ден е открит във всичките 11 425 секции в страната, съобщи говорителят на комисията Александър Андреев, цитиран от БТА. Забавяне е имало само в Оряхово, където секциите са 17, заради липса на електрозахранване. Промяна има и в броя на избирателите, които по последни данни са 6 376 521 души.
За трети път ще изберем депутати в Европейския парламент. Този път българските представители ще са с един по-малко - 17 на брой. Изборният ден у нас започна в 6 часа. 15 партии, 6 коалиции и 3-ма независими кандидати участват в изборите. Към 7ч. в ЦИК няма постъпили данни относно откриването на всички секции, заяви говорителят на Комисията Александър Андреев пред БНР.

Бюлетините са доставени във всички секции. Вчера всички секции вчера са получили изборните книжа и материали, и техниката, необходима за провеждането на изборите в днешния ден. Подготовката на изборния ден вчера премина нормално. Получихме различни сигнали за нарушения в деня за размисъл. Голяма част от тях са от компетентността на Районните комисии в съответния район. По тези, които са от компетентността на ЦИК, тя се произнесе с решения, които или вече са качени на интернет-страницата ѝ, или ще бъдат качени тази сутрин.

С гласуването за евродепутати в 21 държави от Европейския съюз, днес предстои кулминация на 8-ите поред преки избори за Европейски парламент, съобщава кореспондентът на БРН в Брюксел Диана Чепишева. В тях участват близо 17 000 кандидати, включени в над 900 листи. Право на избор имат 400 милиона избиратели, а това колко от тях ще гласуват - и как - ще определи и бъдещето на Обединена Европа.

В края на днешния ден, гласоподавателите в Европа вече ще са избрали 751 мъже и жени, които ще говорят от тяхно име в единствената пряко избрана от хората европейска институция. От тях ще зависи каква следкризисна политика ще следва Европейският съюз, как ще преодолява енергийната си зависимост, и кой колко ще получава от структурните фондове.

Работата и убеждения на новите евродепутати ще определят и дали Европейският съюз ще стане още по-ингегриран и по силен - и вътре, и навън, или ще отстъпи пред популиза и националния егоизъм, и ще върви към изчезване.

Първи днес ще направят избора си гражданите на Люксембург - там гласуването ще прикючи в 15 часа българско време. Последни ще се произнесат италианците, където избирателните секции ще затворят, когато у нас ще е полунощ. Едва след това в Европарламента ще бъдат представени обобщени предварителни резултати за разпределението на местата в следващия му състав. По-рано тази вечер ще очакваме данните за избирателната активност, които ще определят колко демократично легитимен ще е новият Европейски парламент.
 


Тагове: ЕП, избори
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg