АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Източнобалканската свиня се прочу и в Брюксел
В Брюксел се проведе експертна среща, на която се обсъдиха проблемите, свързани с износа и производството на продукти от уникалната българска порода свине, отглеждани пасищно, съобщи офисът на евродетутата Момчил Неков.
Източнобалканската свиня е аборигенна местна порода, която се отглежда при традиционни пасищни условия в горските райони на Източна България. Поради специфичната паша, срещаща се само в тази част на България, както и начина на отглеждане - на свободна паша, месото ѝ е с наситен вкус и отлични качества. То е богато на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини и не съдържа медикаменти и добавени хормони. Свинята има и изключително полезно въздействие върху околната среда, тъй като естествено аерира и поддържа доброто състояние на горния почвен слой. Възстановяването на отглеждането на Източнобалканската свиня, която преди няколко десетилетия е наброявала над 55 000 животни, ще има положителен ефект върху околната среда и горските масиви в Източния Балкан и Странджа, където животното живее в естествената си среда поне от времето на Аристотел.
За по-голямо производство и успешен износ в целия ЕС са необходими още няколко стъпки, част от които предстои да бъдат обсъдени идната седмица на заседанието на Постоянния комитет по растенията, животните, храната и фуражите, секция „Здравето на животните и хуманното отношение към тях“ в Главна дирекция „ Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия. Това стана ясно на срещата, на която участваха представители на Главната дирекция, на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня и на българския клон на Слоу Фуд, по време на срещата инициирана от евродепутата Момчил Неков.
При успешна защита по европейските схеми за качество, месото, което се слави със своите уникални хранителни качества, ще си възвърне мястото на родната трапеза и ще може да стъпи на европейския пазар. „Защитата на уникалните български продукти и храни трябва да бъде национален приоритет. Те са част от националното културно и кулинарно наследство и идентичност и трябва да се гордеем с тях“ заяви Неков след срещата.
Месото от Източнобалканската свиня е важна и задължителна съставка в традиционната Смядовска луканка, произвеждана от векове в региона на Източния Балкан.
Tweet |
|