EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Икономическото доверие в ЕС + България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическото доверие в ЕС + България

mail09:10 | 01.04.2016прегледи 2034 коментарикоментари 0


През март икономическото доверие в ЕС в частност в България отстъпва за трети пореден месец от върховете, достигнати в края на 2015 година, показват резултати от последно проучване на ЕК. Подобно на аналогичните негативни данни за еврозоната, влошаването на икономическото доверие в целия ЕС се дължи най-вече на спад на потребителското и на доверието в строителния и в сектор на услугите.
Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през март до 104,6 пункта от 105,3 пункта през февруари, отстъпвайки за трети пореден месец от многогодишен връх от 108,5 пункта, достигнат в края на миналата година и достигайки най-ниско ниво от декември 2014 година.
Последното проучване на Европейската комисия отчита слабо подобрение на индекса, измерващ доверието в индустриалния сектор на ЕС (повишение до -3,9 пункта от -4,3 пункта през февруари) и на индекса, оценяваща доверието в търговията на дребно (повишение до 4,5 от 4,4 пункта), но солиден спад на индекса, оценяващ доверието в сектора на услугите (до 9,0 от 10,7 пункта) и на индекса, измерващ доверието в строителния сектор (понижение до -16,9 от -15,0 пункта).
Влошаване регистрира и потребителското доверие в 28-те страни-членки на ЕС, като през март този индекс се понижи до -7,3 пункта от -6,6 пункта през втория месец на годината.
Според ЕК важният показател за икономическото доверие на България също бележи понижение, но малко по-сдържано, отколкото в целия ЕС, достигайки 8-месечно дъно от 104,2 пункта (най-ниско ниво от юли 2015 година) спрямо 104,8 пункта през февруари и спрямо многогодишния връх през декември от 105,8 пункта. Въпреки това понижение, индексът на икономическото доверие в нашата страна все още остава стабилно над важното ниво от 100 пункта за четиринадесети пореден месец, след като в края на 2014 година успя да изплува за пръв път над това водоразделно ниво. 
Слабо повишение до 0,1 пункта от -0,1 пункта бележи индексът на доверието в българския индустриален сектор, излизайки отново на позитивна територия. В същото време има влошаване на доверието в сектора на услугите (понижение на съответния индекс до 8,5 пункта през март от 10,1 пункта през февруари), докато индексът, оценяващ доверието в строителната сфера се понижава до -23,3 пункта от -22,1 пункта, а индексът на доверието в търговията на дребно падна до 11,0 от 12,8 пункта.
За разлика от данните за целия ЕС, последното проучване на ЕК отчита слабо подобрение на индекса, измерващ потребителското доверие в България през март до -29,5 пункта от  -29,9 пункта през февруари и спрямо -30,7 пункта през януари.

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" намали прогнозите си за тазгодишния икономически растеж и за инфлацията в еврозоната, обвинявайки за това "пикиращите" финансови условия от началото на годината. Водещата кредитна агенция вече очаква повишение на БВП на 19-те страни - членки на региона с 1,5% през 2016 година при предишна прогноза, направена през ноември, за растеж с 1,8 процентни пункта.

"Стандард енд Пуърс" обяви и по-съществена низходяща ревизия на своите инфлационни прогнози, очаквайки повишение на индекса на потребителските цени (CPI) с едва 0,4% през тази година – далече под предишното ѝ очакване за повишение на инфлацията в еврозоната с 1,1 процентни пункта. За следващата година кредитната агенция очаква ускоряване на инфлацията до 1,4% - малко под ноемврийската ѝ прогноза за повишение с 1,5 на сто. Пикиращите финансови условия в началото на годината отнеха част от растежа на икономиката на еврозоната, заяви в сряда главният икономист на "Стандард енд Пуърс" за Европа Жан-Мишел Сикс.

В допълнение, ние подчертаваме, че действията, предприети от ЕЦБ имат отслабващ ефект върху инфлацията и перспективите за растеж, добави той, като в същото време се позова както на спада при цените на суровините в началото на годината, така и на липсата на подкрепа от страна на правителствата в региона по отношение на необходимите реформи. Трябва да се има предвид, че икономическите прогнози не оказват пряко влияние върху държавните кредитни рейтинги, определяни от "Стандард енд Пуърс", въпреки че променените икономически оценки се отразяват в бъдещите анализи на кредитната агенция. В последният доклад на "Стандард енд Пуърс" също така се отбелязва, че тазмесечният сигнал от страна на ЕЦБ за изместване на нейната политика от по-нататъшно понижение на лихвените ставки към нови форми на програмата за покупки на активи ("количествените улеснения) означава, че продължилото дълго време понижение на еврото спрямо долара е може би към своя край.

Източник:Финансов портал на БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1281