АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Има ли недостиг на захар в Европа?
Сладкарите и производителите на напитки алармират европейските институции, че в Европа ще има недостиг на захар. Производителите на захарно цвекло обаче не са съгласни.
Индустриалците твърдят, че запасите от захар в Европа са най-ниски от 2009 г. насам. Те настояват Европейската комисия спешно да реагира, като позволи внос от трети страни при по-ниски митнически такси. На обратното мнение са производителите на захарно цвекло, които казват, че това са само слухове с цел понижаването на цените, какъвто бе случаят преди 3-4 години.
Европейското производство
Дезинформацията от страна на производители и потребители на захар не е новост. Факт е обаче, че цените на захарта се увеличиха вследствие на скромното европейско производство тази зима – по-малко от 15 млн. тона, което е спад с 23%. Площите със захарно цвекло намаляха, добивите – също, основно поради засушаването. Потребителите на захар бяха доволни от миналогодишната цена от 400 евро за тон, но сега тя е 500 евро/тон, което със сигурност ще обърка сметките на онези, които не са купили предварително нужните им количества захар.
Има ли недостиг на захар?
Не може да се говори за недостиг, смятат експерти. Едва в средата на изкупната кампания сме, през юни-юли ще преценим какво е търсенето, което, от своя страна, зависи от метеорологичните условия. Консумацията на сладолед и газирани напитки е много важен пазар за захарната индустрия, но той е подчинен на времето.
Европейската комисия има други лостове, преди да отвори широко вратите си за внос, като наприер европейските квоти за захар, обикновено предназначени за производството на етанол и други индустриални производства като трапезната захар.
Но дори възможностите за внос на захар в Европа да бяха по-големи, наличностите не са щедри заради сушата в Южна Африка. Очаква се страните производители на захар първо да обслужат по-близките пазари, преди доставките да поемат към Европа. /Rfi
Tweet |
|