EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Индия: Икономическият ръст се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия: Икономическият ръст се забави

mail18:35 | 05.09.2024прегледи 446 коментарикоментари 0


Икономиката на Индия е нараснала с 6,7 на сто през второто тримесечие в сравнение със същия период на 2023 г. Това сочат официални статистически данни, цитирани от Ройтерс. Темпът на икономическия растеж на страната се забавя през април-юни спрямо първото тримесечие на 2024 г., когато е отчетен ръст от 7,8 на сто. Въпреки това индийската икономика остава най-бързо нарастващата сред водещите страни в света.

Индийският брутен вътрешен продукт (БВП) се увеличава по-бързо от този на Китай, чиято икономика е най-голямата в Азия и е втора по-големина в света.

Потребителските разходи, които формират около 60 на сто от икономиката на Индия, са нараснали със 7,4 на сто през второто тримесечие спрямо същия период на 2023 г. Това представлява съществено ускоряване спрямо ръста от 4 на сто, отчетен през първото тримесечие на годината.

Капиталовите разходи, които представляват инвестициите на компаниите в развитието на бизнеса им, са нараснали също със 7,4 на сто. Държавните разходи обаче са се увеличили само с 0,2 на сто при 0,9 на сто през първите три месеца на 2024 г.

Забавянето при нарастването на индийската икономика се очаква да бъде временно явление, тъй като прогнозите са за спад на инфлацията и за увеличаване на държавните разходи през идните месеци, което ще стимулира икономическия ръст, посочва Ройтерс.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg