EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Индия купува много слънчогледово олио

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия купува много слънчогледово олио

mail07:35 | 27.06.2024прегледи 320 коментарикоментари 0


Вносът на слънчогледово олио в Индия достигна рекордните 500 000 метрични тона през юни, тъй като конкуренцията между водещите доставчици Русия и Украйна го направи по-евтино от соевото олио и палмовото масло, заявиха двама от водещите купувачи на продукта и митнически служител, предаде Ройтерс.

По-високите покупки на слънчогледово олио от най-големия световен вносител на растителни масла ще спомогнат за намаляване на запасите  в Черноморския регион и ще повишат цените.

Водещ купувач, който отказа да бъде назован, заяви, че слънчогледовото олио се търгува с отстъпка спрямо соевото олио и дори палмовото масло, което изкушава индийските купувачи, особено предвид силното търсене в южните щати на страната.

Преди няколко седмици суровото слънчогледово олио беше налично за 940 долара за метричен тон, включващи цена, застраховка и превоз (CIF) за доставка през юни, докато соевото олио и палмовото масло се предлагаха съответно около 1015 и 950 долара за тон, казаха дилъри.

Слънчогледовото олио обикновено държи премия от над 100 долара на тон спрямо соевото олио и палмовото масло, заяви Раджеш Пател, управляващ партньор в търговеца на хранителни масла и брокер "Джи Джи Ен рисърч" (GGN Research).

Русия и Украйна, както и друг голям доставчик - Аржентина, се конкурираха агресивно и предлагаха слънчогледово олио на по-ниска цена от другите масла, каза друг купувач, базиран в град Хайдерабад. Той е намалил покупките на палмово масло и соево олио, за да освободи място за слънчогледовото масло.

Валутите на Русия и Украйна се обезцениха от началото на войната през февруари 2022 година, което им позволи да предлагат продукцията си на конкурентни цени в доларово изражение, каза купувачът.

Двете държави осигуряват над 70 на сто от световните доставки на олио.

Около 320 000 метрични тона слънчогледово олио са били разтоварени в различни индийски пристанища досега този месец, каза митнически служител, който също пожелал анонимност.

Индия е купувала средно 250 000 тона слънчогледово олио всеки месец през последната пазарна година, предимно от Черноморския регион.

Промишлеността ще се нуждае от време, за да пречисти и разпредели 500 000 тона олио, внесено през юни, което ще намали вноса през юли, каза базираният в град Хайдерабад купувач.

През януари миналата година Индия е внесла рекордните 461 458 тона слънчогледово олио. Индия купува палмово масло главно от Индонезия, Малайзия и Тайланд, а соево олио внася от Аржентина, Бразилия и Съединените щати.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg