EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Инфлацията в Русия расте, ЦБ вдигна лихвата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Русия расте, ЦБ вдигна лихвата

mail16:35 | 29.07.2024прегледи 543 коментарикоментари 0


Кремъл е загрижен от високата инфлация в Русия, ускорена от рязкото увеличаване на публичните разходи, предназначени за подкрепа на военните действия на страната в Украйна. Това съобщи Франс прес, цитирайки изказване на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Налице са определени инфлационни процеси, будещи безпокойство в правителството и централната банка. Мерките за овладяване на инфлацията са един от нашите приоритети", каза Песков. Той уточни, че повишенията на цените се забелязват "в различни области" на икономиката, особено във въздушния транспорт.

Очаква се Руската централна банка да увеличи отново основния си лихвен процент, за да се опита да забави инфлацията.

Годишната инфлация в Русия достигна 8,59 на сто през юни на годишна база, в сравнение с 8,3 на сто през май, според данни, изнесени от националната статистическа агенция Росстат. Това е най-високото ценово ниво от февруари 2023 година и е доста над официалната цел на централната банка от 4 на сто.

Увеличението на публичните разходи, свързано по-специално с поръчките във военно-промишления комплекс за оборудване на армията в Украйна и големите бонуси, изплащани на войници и техните семейства, подхранва няколкомесечен цикъл на нарастване на заплатите и разходите на домакинствата, припомнят от АФП.

В същото време недостигът на работна ръка в много сектори, причинен от заминаването на мъже на фронта и бягащите от мобилизация в чужбина, също подхранва тази спирала.

Руската централна банка (РЦБ) повиши водещата си лихва с 200 базисни пункта до 18 на сто, опитвайки да се пребори с високата инфлация и прегряването на икономиката, предаде Ройтерс.  Това е най-високото ниво на референтния показател за кредитирането от над две години. 

Регулаторът също така преразгледа прогнозата си за инфлацията през 2024 г. - до 6,5-7 на сто, а за 2025 г. се предвижда забавяне на показателя до 4-4,5 на сто при целево ниво от 4 на сто. 

Пазарите очакваха повишението.  Водещата лихва сега е най-високата от април 2022 г. Руската централна банка я повиши до 20 на сто при извънреден ход, след като руските войски навлязоха в Украйна през февруари 2022 година. 

"Инфлацията се ускори и се е значително над прогнозата на РЦБ от април. Растежът на вътрешното търсене все още изпреварва възможностите за разширяване на предлагането на стоки и услуги. За да може инфлацията отново да започне да намалява, е необходимо паричната политика да бъде допълнително затегната", се казва в изявление на банката.

Инфлацията в Русия през 2023 г. достигна 7,4 на сто спрямо 11,9 на сто през 2022 година. В момента тя е на равнище от 9,18 на сто и икономистите очакват през цялата 2024 г. тя да остане доста над целевото ниво на централната банка. 

Русия преживява неочакван разцвет на потребителското търсене, пише в. "Файнен

Редица ръководители на предприятия и предприемачи обаче заявиха, че са против подобен сценарий, който според тях може да забави икономическата активност на Русия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1217