АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Искаме EU сертификат за 6 месни продукта
Страната ни е подала заявления за шест продукта с традиционно специфичен характер. Горнооряховският суджук беше регистриран от Европейската комисия като защитено географско наименование. Пред БНТ председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев съобщи, че другите местни продукти, които преработвателите искат да бъдат вписани като типично български, са два вида пъстърма, филе “Елена”, роле “Трапезица”, врат “Тракия” и “Панагюрска луканка”. Европейският сертификат обаче може да се даде само на храни с утвърдена марка, тясно свързани със специфичен географски район. Ако продуктите се регистрират, това може да доведе до леко увеличение на цената им заради гарантираното им качество, обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите. Според Кирил Вътев, единственият разход, който се появява допълнително е това, че продуктите които се регистрират по-този начин, дали като продукти с географско указание, или продукти с традиционно специфичен характер, те вече подлежат на един системен контрол и на едни системни одити, които се заплащат от самия производител. От Асоциацията на месопреработвателите се надяват да получат отговор до 2014 година дали тези шест продукта ще бъдат вписани от ЕК. След като се регистрират в ЕС единствено членовете на сдружението ще имат право да го произвеждат. За нарушителите предвидените санкции са в размер от 1 000 до 5 000 лева. От началото на януари Горнооряховският суджук може да бъде произвеждат само от три фирми. Останалите от два дни вече нямат право да ползват името на продукта.
Tweet |
|