EUR 1.9558
USD 1.7522
CHF 2.0718
GBP 2.3163
CNY 2.4587
you tube
mobile version

Испания иска да прогони туристите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания иска да прогони туристите

mail09:35 | 26.07.2024прегледи 563 коментарикоментари 0


Барселона не може да поеме непрекъснатото увеличаване на броя на туристите и трябва да наложи ограничения, за да не се превърне в тематичен парк без жители. Това заяви кметът на каталунската столица Жауме Колбони, цитиран от Ройтерс. 

Миналата седмица градските власти се зарекоха да спрат краткосрочното отдаване под наем на жилища до 2028 г., за да овладеят непрекъснатото увеличаване на наемите за местните жители. По-рано този месец пък протестите срещу масовия туризъм в града привлякоха вниманието, след като протестиращи напръскаха туристи с водни пистолети. 

Кметът социалист се зарече да продължи усилията за ограничаване на предлагането на жилища под краткосрочен наем, след като не може да повлияе на търсенето - очаква се то да продължи да нарастват с 3 до 8 процента годишно. 

Миналата година градът с 1,6 милиона жители е бил посетен от 26 милиона туристи, а туризмът е допринесъл за 15 процента от икономиката му. Градските власти очакват текущата година да бъде рекордна. 

Дни преди това хиляди протестираха в Палма, столицата на Майорка, срещу милионите туристи, заливащи испанския средиземноморски остров всяко лято, предаде ДПА. 

Според местни наблюдатели участниците в проявата са били малко по-малко отколкото в голямата демонстрация преди осем седмици, в която по изчисления на организаторите са се включили 25 000 души, а според полицията - 10 000. 

По време на протеста, организиран от движението "По-малко туризъм, повече живот", демонстрантите носеха плакати с призиви като "Вашият лукс, вашата мизерия" и срещу повишаването на цените на жилищата. 

На плаката, обявяващ проявата, островът с близо 1 милион жители бе показан, заобиколен от самолети, круизни кораби и луксозни яхти като от мухи. 

Балеарските острови имат население от 1,2 милиона души, а миналата година са посрещнали 18 милиона туристи, сред които - 4,6 милиона от Германия и 3,4 милиона от Великобритания. 

Демонстрации срещу непрекъснато растящият туризъм има и в други популярни испански дестинации, както и на Канарските острови. 
   Туризмът допринася за около 45% от икономиката на Майорка, но мнозина от жителите се оплакват, че малцина се облагодетелстват от него, докато повечето трябва да се задоволяват с нископлатени работни места и да се борят с непрекъснат недостиг на жилища, претоварен трафик, шум и замърсяване. 
  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg