EUR 1.9558
USD 1.9037
CHF 2.0822
GBP 2.3526
CNY 2.6253
you tube
mobile version

История от Франция: Устойчиво отглеждане на скариди и зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

История от Франция: Устойчиво отглеждане на скариди и зеленчуци

mail10:02 | 05.02.2025прегледи 90 коментарикоментари 0


Скаридите са много търсени в кухните по целия свят, но производството им често допринася за унищожаването на деликатни екосистеми. С помощта на BlueInvest, френският стартъп Agriloops се справи с предизвикателството, като предложи иновативни и устойчиви решения за производството на скариди и отглеждането на зеленчуци, благодарение на авангардната технология за аквапоника в солена вода.

Компанията създава първия си производствен обект в индустриален мащаб във Франция. Жереми Когнар, главен изпълнителен директор и съосновател на Agriloops, признава ключовата роля на BlueInvest. „Благодарение на BlueInvest успяхме да финализираме набирането на средства и да осигурим инвестиции, включително подкрепа от Европейския съюз, което ни позволи да стартираме Mangrove #1.“

Скариди и зеленчуци, отглеждани по устойчив начин във ферма за аквапоника в солена вода

Agriloops разработи първата в света система за соленоводна аквапоника, която съчетава отглеждане на скариди с отглеждане на зеленчуци в една кръгова екосистема, Mangrove #1.

Скаридите се отглеждат в соленоводни езера, които произвеждат богати на хранителни вещества отпадъчни води. Вместо да изхвърля тази отпадъчна вода в околната среда, Agriloops я превръща в естествен тор, който след това се използва за отглеждане на зеленчуци в съседни оранжерии. Резултатът е двоен: пресни, местно произведени незамразени скариди заедно с висококачествени зеленчуци, отгледани без пестициди или химикали.

Ползите от системата на Agriloops са значителни.

От гледна точка на околната среда повторното използване на отпадъчни води елиминира вредните зауствания в естествените екосистеми и намалява необходимостта от скъпи процеси на пречистване.

За потребителите той доставя пресни скариди, които отговарят на нарастващото търсене на местни морски дарове без антибиотици, както и зеленчуци, отгледани в солена вода, като чери домати, които са по-богати на витамини и вкус.

Произвеждайки на местно ниво, Agriloops укрепва икономическата устойчивост, намалявайки зависимостта от глобалните вериги за доставки, като същевременно предлага устойчиви алтернативи на вносните стоки. „Нашата цел наистина е да използваме все по-малко ресурси, включително вода, суровини и енергия. Ако можем да донесем нещо, което е приблизително на същата цена, но по-местно и устойчиво, можем наистина да стимулираме търсенето“, казват от компанията.

С цел да се произвеждат над 100 тона скариди и зеленчуци годишно, предлагането на продукти има потенциала да повлияе значително на търсенето на устойчиви потребителски стоки.

От прототип до индустриален мащаб: Успехът на Agriloops с набирането на средства в размер на 13 милиона евро

Agriloops осигури 13 милиона евро в началото на 2024 г., за да разшири дейността си и да създаде първата си ферма в индустриален мащаб. Съоръжението включва оранжерия с площ от 5000 квадратни метра, предназначена за производство на зеленчуци, и завод за аквакултури с площ от 2000 квадратни метра за отглеждане на скариди. Очаква се съоръжението за аквакултури да заработи напълно до април 2025 г.

BlueInvest е платформата на ЕС за иновации и инвестиции за синята икономика, предлагаща бизнес обучение, подкрепа за набиране на средства и възможности за работа в мрежа за компании за океански технологии. Заинтересованите лица могат да се регистрират в общността на BlueInvest, за да проучат функциите и възможностите на програмата или да се свържат с lu-blueinvest@pwc.lu.

Източник: ЕК

Снимки: ©Agriloops


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 2306