EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Италианска банка губи €730 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италианска банка губи €730 млн.

mail17:15 | 08.02.2013прегледи 472 коментарикоментари 0


Тайните дериватни сделки на третата по големина банка в Италия Monte dei Paschi di Siena ще й струват допълнително 730 млн. евро ($988 млн.), съобщи банката след извънредно заседание на управителния си съвет, информира DPA.

Свършихме работата си по финансите и мога да кажа, че вече няма тайни сделки с деривати, заяви главният изпълнителен директор на най-старата в света банка Фабрицио Лиола. Загубите, които отговарят на очакванията, ще бъдат добавени към отчета за 2012 година. За първите 9 месеца на миналата година Monte dei Paschi di Siena е на загуба, възлизаща на 1,66 млрд. евро и трябва да подкрепи финансовото си състояние със спасителен заем от правителството на стойност 3,9 млрд. евро. Миналия месец публикации в пресата разкриха, че предишното ръководство на банката е използвало тайни финансови трансакции, скрити от регулаторните власти, акционерите и одиторите, за да отложи загубите, натрупани в периода 2008-2009 година. Бившият президент на Monte dei Paschi di Siena Джузепе Мусари и бившият генерален директор Антонио Вини, както и трима бивши мениджъри, са разследвани по подозрение за измама, манипулиране на пазара, подправено счетоводство и престъпно сдружаване.
Прокуратурата се е съсредоточила върху скъпото придобиване на Antonveneta - местна банка, която бе купена от испанската Banco Santander през 2007 година за 6,6 млрд. евро и препродадена на Monte dei Paschi di Siena няколко месеца по-късно за над 10 милиарда евро. Политици от опозицията предположиха, че цената е надута, за да се изплатят комисиони. Свидетел информира за т.нар. група на петте процента в Monte dei Paschi di Siena, която редовно е източвала пари от финансови сделки.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg