АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Италия: 57% спад производството на зехтин
Производството на зехтин в Италия е спаднало с 57% през 2018 година, което я прави "една от най-лошите години" в историята на този сектор на Апенините, най-вече заради метереологичните условия. Това съобщи италианският Институт по услуги за пазара на селскостопански храни, цитиран от Франс прес. Производството е достигнало 185 000 тона спрямо 429 000 тона през 2017 година, посочи институтът в комюнике, отбелязвайки че това е по-малко от първоначалните по-оптимистични прогнози, публикувани през октомври, които разчитаха на 265 000 тона.
Най-засегнат е южният италиански район Пулия, който произвежда около половината от италианския зехтин и производството там е намаляло с 65% през 2018 година. Причина за това са студът (най-вече снеговалежът през март) и фитосанитарни проблеми, сред които и бактерия ксилела фастидиоза, засегнала маслиновите насаждения. Заради по-рядкото предлагане на продукта цените му са започнали да се увеличават.
Зехтинът екстра върджин е достигнал през декември цена от 5,60 евро за килограм, което е увеличение с 40% спрямо юни, и още по-високи стойности от 7 евро на килограм в Сицилия. Въпреки това цените остават по-ниски спрямо миналата година заради изобилното производство в Испания. Други големи производители като Гърция и Тунис също са имали трудна година, отбелзява италианският институт. /БТА
Tweet |
|