EUR 1.9558
USD 1.8021
CHF 2.0851
GBP 2.3475
CNY 2.5335
you tube
mobile version

Италия се връща към ядрената енергетика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия се връща към ядрената енергетика

mail11:54 | 23.10.2024прегледи 86 коментарикоментари 0


Италия възнамерява да създаде "законодателна рамка до края на годината", целяща да позволи бъдещото внедряване в страната на ядрени реактори от "трето и четвърто поколение" за граждански цели, обяви министърът на икономическото развитие Адолфо Урсо, цитиран от Франс прес.

Съобщението за възможното връщане на страната към ядрената енергетика идва почти 40 години след изоставянето ѝ чрез референдум, проведен през ноември 1987 г., след ядрената катастрофа в Чернобил.

"До края на годината ще създадем необходимата законодателна рамка, така че нови атомни електроцентрали от трето и четвърто поколение да могат да бъдат въведени в експлоатация и в Италия", заяви Урсо по време на конференция на работодателите в Милано.

"Не искаме да внасяме ядрени реактори от други страни. Искаме да ги строим в Италия по италианска технология, италианска наука, да ги изнасяме в други страни", увери министърът.

Той възнамерява да "представи индустриален обект, способен да изгради усъвършенствани ядрени реактори от трето поколение, а след това и от четвърто поколение в нашата страна".

Дясното и крайно дясно правителство, водено от Джорджия Мелони, вярва, че използването на ядрената енергетика е от съществено значение за постигане на целта на ЕС за нулеви нетни емисии през 2050 г.

Европейският парламент и страните членки на ЕС се съгласиха през февруари да включат енергията от атомни електроцентрали в списъка на "стратегическите технологии".

Ядрената енергетика може да помогне за намаляване на цената на енергията в Италия, която е "твърде висока в сравнение с европейските конкуренти (други европейски държави)", заяви министърът на икономическото развитие.

Поддръжниците на ядрената енергия също така твърдят, че това би позволило да се освободи страната от руския газ.

"Ядрената енергетика, която е изобретена в Италия, трябва отново да се превърне в гордостта на "Произведено в Италия", подчерта Урсо. По този начин той има предвид италианско-американския физик Енрико Ферми, носител на Нобелова награда по физика през 1938 г. и известен със създаването на първия ядрен реактор.

През юни 2011 г., три месеца след ядрената катастрофата в АЕЦ "Фукушима", огромно мнозинство (94 на сто) от италианците гласуваха против връщането към ядрената енергетика по време на друг референдум, организиран тогава от правителството на Силвио Берлускони./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1514