EUR 1.9558
USD 1.8202
CHF 2.0186
GBP 2.3067
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Казахстан ще прави ядрен референдум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казахстан ще прави ядрен референдум

mail16:45 | 01.07.2024прегледи 161 коментарикоментари 0


Казахстан, най-големият производител на уран в света, обяви, че наесен ще проведе рядък по рода си референдум за изграждането на първата атомна електроцентрала в Централна Азия, предаде Франс прес. Съседните Узбекистан и Киргизстан също имат подобни проекти.

"Икономическото развитие е невъзможно без стабилни енергийни доставки, затова поисках да се проучи въпросът за изграждането на атомна електроцентрала. Референдумът ще се проведе тази есен", каза президентът Касъм-Жомарт Токаев по случай "деня на журналистите".

Казахстан осигурява повече от 40 на сто от урана в световен мащаб и го изнася предимно за Франция.

Въпреки огромните си природни ресурси, желани от големите световни икономики и на фона на предизвикателства пред традиционното влияние на Русия, бившите съветски републики от Централна Азия не са в състояние да посрещнат нарастващите си енергийни нужди.

В случай на одобрение на референдума четири държави ще участват в надпреварата за изграждането на реактора - френската държавна енергийна компания Е Де Еф (EDF), но също и фирми от Китай, Русия и Южна Корея.

В съседен Узбекистан руският президент Владимир Путин и неговият колега Шавкат Мирзийоев заявиха отново в края на май желанието си да изградят атомни електроцентрали с ниска мощност по руска технология в допълнение към конвенционална атомна електроцентрала.

Подобни дискусии за изграждане на мини-ядрени реактори с Русия се водят в Киргизстан, който отмени забраната за добив на уран в средата на юни с надеждата да съживи отслабената икономика.

В Централна Азия ядреният въпрос остава чувствителен поради тежката история на добива на уран по време на Съветския съюз, като много територии все още остават замърсени въпреки взетите мерки за почистването им.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg