АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Как да боядисаме яйца с естествени бои?
18:00 | 09.04.2015 1103 коментари 0
Списание "Меню" предлага няколко начина за боядисване на яйца, в които се използват само натурални съставки. Някои от тях не се намират навсякъде, затова планирайте предварително закупуването им.
Бели яйца се накисват 10 мин. в студена вода с 3-4 с. л. сода бикарбонат. Останалите червени печати се изтриват с гъба и щипка сода бикарбонат. За чисто червени, оранжеви и жълти яйца, яйцата се слагат в съответната касерола, слагат се на умерен огън и от момента на завиране се варят 10 - 12 мин., като се обръщат от време на време. Ярко червени яйца3 с. л. сушени корени от брош (купуват се от билковите аптеки) се слагат в касерола и се заливат с 600 мл вода и 1 с. л. оцет. Оранжеви яйца
4 с. л. ярко оцветен червен пипер се слага в касерола и залива с 1 с. л. оцет и 600 мл вода. Ако пиперът не е ярко оцветен, може да се добави и 1 с. л. куркума. Жълти яйца
4 с. л. шафранка се слагат в касерола и се заливат с 600 мл вода и 1 с. л. оцет. Шафранката е изключително нискокачествено подобие на шафрана и представлява цветовете на растението Carthamus tinctorius, които се използват за хранително багрило. Може да я намерите в арабските магазини. За флорални мотиви цветове от лилави или оранжеви хризантеми, малки съцветия от люляк или лилави стайни теменужки се топват във вода, слагат се върху яйцето и се овързват стегнато в тънки дамски чорапи. За повече цветен ефект в центъра на цветята може да се сложи по една нишка шафран, която ще даде допълнително оцветяване. За мотиви на точки яйцата се поставят в тънки дамски чорапи, вътре се сипват зрънца ориз или леща, връзват се стегнато и зрънцата се разпределят. Може да се съчетаят флорални и точкови мотиви. След като се приготвят всички яйца, се разпределят по касеролите, като може да се варят по 5-6 яйца наведнъж. След като се сварят, се изваждат и се охлаждат върху решетка, докато почти изсъхнат. Внимателно се махат чорапите, цветята и зърната, като шарките от натрупването на червения пипер не се отстраняват. Остават се да засъхнат напълно и се намазват с тънък слой зехтин.
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg