EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Как да боядисаме яйцата естествено?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да боядисаме яйцата естествено?

mail14:55 | 05.04.2018прегледи 4893 коментарикоментари 0


В сравнение със стандартните бои за яйца цветовете, получени с помощта на природни продукти, са по-деликатни и не толкова наситени. Ивелина Иванова сe впусна в забавното предизвикателство и откривателството на обагрянето на великденски яйца с хранителни съставки и подправки. И както виждате, резултатът е нежен, изящен и в хармония с природата. 

Необходими продукти и материали:

за синя боя: 1 ч. ч. замразени черни боровинки се пасират и се разбъркват с 2 с. л. оцет, 1 ч. л. морска сол и 400 мл вода
за жълта боя: 3 с. л. куркума се заливат с 400 мл вряща вода, 1 ч. л. морска сол и 2 с. л. оцет
за оранжева и кафява боя: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч. ч. вода с 2 с. л. оцет и 1 ч. л. морска сол
за червена боя: 1 средно голяма глава червено цвекло се настъргва на ренде и се залива с 500 мл вода, 1 с. л. морска сол и 2 с. л. оцет
за зелена боя: след като се боядисат сините и жълтите яйца, се смесват горещите смеси с боровинките и с куркумата

цветове от маргаритки, хризантеми и други по-дребни цветя
листа от папрат, мащерка, копър
дамски копринени чорапи
дамски мрежести чорапи
ластици
дебели памучни конци
нишки шафран
сухи люспи червен и оранжев лук

Стъпки:

1. Подбират се бели яйца. Измиват се добре и с малка гъба, топла вода и сода за хляб се изтъркват печатите.

2. Растителните багрила се заливат с необходимото количество вода. 

3. Цветовете и листата се топват в студена вода и се оформя композиция върху яйцата. В центъра на всяко цвете може да се сложи щипка шафран. 

4. Прикрепват се с ластици или конци. 

5. Яйцата заедно с всички цветове и листа се слагат в дамски чорап. 

6. Чорапът се опъва докрай, стяга се и се връзва здраво, а излишната част се отрязва.

7. Яйцата се пускат в смесите за боядисване. Слагат се да заврат и се оставят да къкрят 10 - 12 мин. Наблюдава се интензивността на цветовете. За по-наситени цветове яйцата се оставят по-дълго в горещите разтвори и след сваряването им.

8. След като се извадят от боите, яйцата се подсушават чрез леко потупване с кухненска хартия и тогава се разопаковат.

9. За блясък се полират с памук, напоен с малко олио.

Други идеи за великденските яйца:

• увиват се в оранжеви или червени люспи от лук и тогава се слагат в чорап

• увиват се само с мокри ластици

• първо се боядисат от едната страна с един цвят, а после се обръщат и слагат от другата страна в друг цвят

• увиват се в тънко нарязано червено зеле и след това се слагат в чорап

• облепват се с водоустойчиви лепенки, изрязани в различни форми, преди да се сложат в боите

• първо се боядисват в един цвят, махат се конците, цветовете и листата и се слагат за няколко минути в друг натурален оцветител

• направете различни комбинации от всички идеи

Автор: Списание Меню


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg