EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Как да изберем бюджетен лаптоп?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да изберем бюджетен лаптоп?

mail17:04 | 30.08.2024прегледи 524 коментарикоментари 0


Асоциация "Активни потребители"

Пазарът на лаптопите е необятен – фирмите предлагат продукти с разнообразни характеристики. Най-общо по ценови категории лаптопите могат да бъдат разделени на три – бюджетни лаптопи до около 1000 лв., лаптопи на средна цена за пазара – около 1500 лв. И висок клас лаптопи - над 2000 лв.

Как обаче да се ориентирате кой лаптоп отговаря най-добре на нуждите ви?

Всъщност в момента повечето лаптопи на пазара са достатъчно мощни да извършват голяма част от рутинните задачи, за които ни трябват. Ако не използвате големи и тежки програми или не играете игри с детайлни графики, лесно можете да намерите добър вариант и сред по-ниско тарифните устройства. За да сте спокойни с вашия избор, подготвихме тези три полезни съвета, с които да откриете най-добрия бюджетен вариант за вас.

Година на производство на процесора

     Често потребителите се притесняват относно скоростта на процесора. За да избегнете закупуването на лаптоп, който реагира бавно на команди, проверете коя година е произведен процесорът. Ако купувате лаптоп, който струва по-малко от 500 лв., намерете процесора в полето с характеристики на устройството, копирайте наименованието и го пуснете в любимата си търсачка. Ако процесорът е Intel или AMD, още първият линк най-вероятно ще ви отведе към уебсайта на съответния производител. В страницата на производителя ще откриете информация за годината, в която е произведен съответният процесор.

     Не ви съветваме да купувате лаптоп, който има Intel Atom, Celeron или AMD Athlon отпреди повече от четири години. Те са били бързи за времето си, но не и за настоящите стандарти. Още повече, че по-старите процесори вече не се поддържат и е възможно това да ви създаде проблеми при боравенето с по-нови версии на любимите ви програми. Разбира се, бюджетните лаптопи не са устройствата с най-добра скорост на пазара, но ако преди това сте работили на по-стар модел лаптоп, със сигурност ще останете с добро впечатление.

     Един лаптоп трябва да може да върши няколко неща наведнъж. Добър начин да проверите процесора е, като отворите едновременно няколко раздела в уеб браузъра и документ или видеоклип. При по-старите модели зареждането на програмите може да отнеме малко повече време.

Дисплей

     Мнозина използват лаптопи и компютри почти всеки ден, затова трябва внимателно да подберат модел, който има ярък и пъстър екран. По-евтините лаптопи рядко успяват да предложат добри варианти в това направление, които да отговорят на тези изисквания. Най-често компромисите са екрани с по-мрачни цветове, с лоши ъгли на видимост или с по-размазан текст.

     За да сте сигурни, че ще имате хубав дисплей, по-добре се насочете към лаптоп с Full HD резолюция на екрана (1920 x 1080 или x 1200). Това означава, че дори цветовете да са по-тъмни, може да имате ясен текст с разумни размери на шрифта.

Тонколони и звук

     Силата на звука при голяма част от лаптопите е проблем, независимо към коя ценова категория спадат. Добър вариант да проверите звука е или да посетите магазин, в който е изложен съответният модел, или да потърсите видео в интернет, в което продуктът се тества. Голяма част от вградените тонколони на лаптопите са достатъчно добри за гледане на видеа онлайн. Ако планирате да използвате лаптопа главно за гледане на филми и телевизия, ще ви трябва модел с по-мощни тонколони, или може да заложите на слушалки, които също се предлагат в различни варианти.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg