EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Как да монтираме слънчеви панели на балкона? + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да монтираме слънчеви панели на балкона? + видео

mail11:20 | 15.08.2024прегледи 1106 коментарикоментари 0


На 30-ти юли 2024 г. в сградата на община Дупница се проведе обучение за фотоволтаични микроинсталации за балкони насочено към стейкхолдъри, граждански
и неправителствени организации, бенефициенти, в което се включиха над 50 човека.

Събитието продължи с демонстрационно инсталиране на фотоволтаична система за балкон на енергийно бедно домакинство, живеещо в комплекс “Социални жилища - град Дупница”.

До края на месец септември в комплекса ще бъдат инсталирани още пет балконски фотоволтаични системи, с което проект Sunrise цели да покаже как
семейства, живеещи в енергийна бедност, могат лесно да произвеждат сами енергия от слънцето и да намалят своите сметки за електрическа енергия.

На 31-ви юли 2024 г. беше инсталирана балконска фотоволтаична система на домакинство, живеещо в общинско жилище в Ботевград. До края на месец септември предстои да бъдат инсталирани още пет такива системи, отново на балконите на семейства, живеещи в енергийна бедност. По време на изпълнение на проекта ще се направи проследяване на разходите за електрическа енергия на домакинствата.

Докато светът се ориентира към възобновяемата енергия, България се намира на кръстопът, обмисляйки потенциала и предизвикателствата на Plug-in PV слънчевата енергия. В тази статия се разглеждат законодателната рамка, възможностите и процедурните изисквания за интегриране на Plug-in PV системи в България, като се обръща особено внимание на просюмърите - крайни потребители, които също така произвеждат и продават енергия.

В основата си проектът "Sunrise" се стреми да увеличи използването на възобновяема енергия в жилищния сектор чрез подхода "просюмър", като насърчава отделните собственици или наематели на жилища да станат потребители на енергия. Тази инициатива е в съответствие с високите цели на ЕС в областта на климата, насочени към намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. и постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

В днешния контекст на рязко покачващи се цени на енергията значението на подобни проекти е по-очевидно от всякога, като се насърчава използването на възобновяема енергия за производство на електроенергия в домакинствата.

В България проектът е представен чрез инсталирането на 12 демонстрационни Plug-in фотоволтаични системи на балконите на домакинства от Дупница и Ботевград, живеещи в енергийна бедност.

Овластяване на потребителите в България: правни и пазарни възможности

Ролята на просюмърите е от решаващо значение за енергийния преход в България. Съгласно чл. 18а от Закона за енергията от възобновяеми източници крайните потребители могат да използват собствената си енергия от възобновяеми източници и да продават излишъка по пазарни цени. Тази разпоредба дава възможност на потребителите да станат активни участници на енергийния пазар, като им предлага икономически стимули и насърчава устойчиви енергийни практики.

Законът за енергетиката допълнително подкрепя това, като дефинира "активните клиенти" като тези, които консумират, съхраняват или продават самостоятелно
произведена електроенергия в рамките на определени граници. Тези клиенти се насърчават да участват в схеми за енергийна ефективност и гъвкавост, което
разширява ролята им от обикновени потребители до участници в енергийната екосистема.

Нетно измерване: Опростени процедури и изисквания за изграждане
Нетното отчитане, както е посочено в член 6 от Закона за енергията от възобновяеми източници, играе важна роля в тази трансформация. Той позволява на Комисията за енергийно и водно регулиране да определя преференциални цени за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници за инсталации с мощност до 30 kW. Тази мярка има за цел да стимулира инсталирането на фотоволтаични системи на покриви и фасади в градските райони, като прави възобновяемата енергия по-достъпна за обикновените граждани.

За да се рационализира процесът на приемане, бяха направени различни законови изменения, за да се опростят процедурите за инсталиране. Например за инсталации с мощност до 1 MW не се изискват разрешителни за строеж, ако се добавят към съществуващи структури. Освен това инсталациите за лично ползване с мощност до 20 kW са освободени от разрешителни за строеж, при условие че отговарят на специфични технически критерии и стандарти за безопасност.

Присъединете се към слънчевата революция: Как да станете потребител в България?
Ставането на потребител в България е едно овластяващо пътуване към енергийна независимост. Но това пътуване е и много трудно поради технически и
административни пречки. Изглежда лесно да си купиш фотоволтаична система, да я монтираш, да я включиш в контакта и да се радваш на безплатна енергия. Но това все още не е така за България.

Една от причините са инсталираните измервателни уреди, които отчитат подадената енергия като потребление на енергия. Така че има различни стъпки, които трябва да предприемете, докато можете да използвате произведената енергия.

Започнете с подаване на заявление до оператора на електропреносната мрежа, който в срок от 15 дни ще предостави становище за свързване с всички технически изисквания и оценки на разходите.

След като получите одобрение, ангажирайте сертифициран монтажник, който да монтира вашата фотоволтаична система съгласно плановете. След инсталирането ще ви трябват важни документи, включително чертежи за изпълнение, протоколи за тестване на защитните устройства, акредитации и сертификати на лабораториите, в които са извършени тестовете.

След това трябва да се подпише тристранен протокол с оператора на разпределителната мрежа и инсталатора. Вашият електромер ще бъде монтиран или
модернизиран до двупосочен електромер за собствено потребление.

Накрая подайте заявление за въвеждане в експлоатация на вашата електроцентрала до оператора на разпределителната мрежа, като се уверите, че прилагате декларация от купувача на електрическата енергия и координатора балансираща група за наличие на действащ договор за изкупуване на произвежданата от обекта електрическа енергия и балансиране и подписана декларация за приемане на общите условия за достъп до разпределителната мрежа.

Операторът на електроразпределителна мрежа организира подготовката за включване на обекта, а компанията инсталатор включва електроцентралата. Този процес ви превръща в просюмър, който активно допринася за устойчивото енергийно бъдеще на България.
Включете се в бъдещето: Свързване и инсталиране
Потенциалните инсталатори на фотоволтаични системи Plug-in трябва да подадат искане до съответния оператор на електрическа мрежа, който след това има 15 дни да проучи и да даде становище относно условията за свързване. Процесът на свързване трябва да приключи в рамките на 30 дни след получаване на това становище за инсталации с мощност до 108 kW.

Инсталаторите трябва да предоставят и редица документи, включително технически чертежи, протоколи за безопасност, доклади от функционални изпитвания и
декларации за съответствие. При монтажа се подписва тристранен протокол от производителя, мрежовия оператор и участващия технически персонал. Операторът монтира или подменя електромера, за да осигури правилното отчитане на енергията.

Пътят напред: Предизвикателства и възможности

Въпреки тези постижения остават няколко въпроса. Трябва ли тези инсталации да се категоризират като строителни проекти или като преместваеми обекти? Трябва ли опростените разпоредби да обхванат и многофамилните жилищни сгради? Освен това пр одълж а ват д ебатите от н о с н о въ вежд а н ето н а н ет н о изме р ва н е з а микроинсталациите и дали процесът на регистрация в енергоразпределителните дружества и общините може да бъде допълнително опростен.

Потенциалното въздействие на балконските фотоволтаици върху намаляването на разходите за енергия за домакинствата, които са изправени пред енергийна бедност, е друг важен въпрос за обсъждане. Докато България се ориентира в тези предизвикателства, целта остава ясна: да се създаде устойчиво, приобщаващо и ефективно енергийно бъдеще.

Заключение
Ангажиментът на България към възобновяемите енергийни източници се вижда от прогресивното законодателство и благоприятните пазарни условия за фотоволтаични системи. Тъй като страната се подготвя за тази устойчива промяна, активното участие на потребителите ще бъде крайъгълен камък на нейния успех. Продължаващите дискусии и усъвършенстването на политиките ще определят колко бързо и ефективно България може да използва силата на слънцето, проправяйки пътя към едно по-зелено и по-устойчиво енергийно бъдеще.

Чрез преодоляването на правните, финансовите и социалните бариери проектът Sunrise поставя еталон в приемането на възобновяема енергия, проправяйки пътя към устойчиво и енергийно независимо бъдеще за многофамилните жилищни сгради в Източна Европа.

------------------
Този проект е част от Европейската инициатива за климата (EUKI). EUKI е инструмент за финансиране на проекти на германското Федерално министерство на икономиката и защитата на климата (BMWK). Конкурсът на EUKI за проектни идеи се осъществява от Германското дружество за международно сътрудничество (GIZ). Общата цел на EUKI е да се насърчи сътрудничеството в областта на климата в рамките на Европейския съюз (ЕС) с цел намаляване на емисиите от парникови газове. www.euki.de/en
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1208