АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Как да направим цветен коледен хляб
Бялото, червеното и зеленото са цветовете на Коледа и красивото им използване за направата на хляб е чудесна идея. А тъй като хлябът е неквасен, той се вписва идеално и в трапезата за Бъдни вечер.
Необходими продукти за 4 - 6 порции
за червения слой:
4 пасирани печени чушки
1 ч. ч. брашно за кекс с набухватели
⅓ ч. л. сол
50 мл газирана вода
за зеления слой:
50 г замразен смлян спанак
1 ч. ч. брашно за кекс с набухватели
⅓ ч. л. сол
100 мл газирана вода
за белия слой:
1 ч. ч. брашно за кекс с набухватели
⅓ ч. л. сол
130 мл газирана вода
за поръсване:
½ ч. ч. маково семе и сусам
Начин на приготвяне
1. Червеното тесто се приготвя, като брашното се пресява, разбърква се със солта и в центъра се прибавят пюрето от чушки и газираната вода. С лъжица се разбърква до меко тесто. Не се меси и не се бърка дълго. Тестото е меко и лепкаво, но си запазва формата и не се разтича.
2. По същия начин се приготвят тестото с размразения спанак и бялото тесто.
3. С мокри ръце бялото тесто се разстила на правоъгълник 20х40 см върху повърхност, посипана с маково семе. Върху него се разстила червеното тесто и върху него – зеленото. Завива се на руло.
4. Рулото се срязва на две половини по дължина и двете половини се увиват една в друга като въже. Полученият цветен хляб се слага в тавичка за кекс и се пече в загрята фурна около 50 мин. на 180° С, докато се зачерви. Охлажда се върху решетка.
Tweet |
|