EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Как да разпознаем качествените колбаси?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да разпознаем качествените колбаси?

mail17:10 | 26.07.2024прегледи 778 коментарикоментари 0


Все повече хора се интересуват вече не само от вкуса, но и от качеството на храната, която консумират. Понякога обаче е трудно за човек да се ориентира в различните описания на етикетите, а съкращения като МОМ будят истинска почуда. Точно подобен надпис можем да видим върху етикета на колбасите. Но какво всъщност означава той и каква е връзката с качеството на продуктите от този тип?

„Тайната“ на качествения колбас

Просто е – качественият колбас не съдържа МОМ, т.е. механично отделено месо. Когато месото е отделено ръчно, месният шедьовър съдържа по-малко добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други „несвойствени“ и несъвместими с традицията съставки. 

Обратно – при механичното отделяне на месото, процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с унищожена или променена структура на мускулните влакна и ниска хранителна стойност. Това изисква влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт – все неща, които влошават характеристиките му.

Етикетът, твой верен помощник

Приготви се да се зачетеш в етикета. Не отнема време, но само той гарантира, че няма да се натъкнеш на МОМ в закупения от теб колбас. Полезно е да следиш най-вече за процента месо и броя на съставките, които присъстват на етикета.

Качественият колбас е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените продукти в тази категория –  минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт „Стара планина“ са с около 83% свинско месо.

При сурово-сушените колбаси – сушеници, луканки, суджуци – процентът месо в съдържанието трябва да бъде минимум 90, съветват експертите от Лидл България, които всеки месец подлагат на проверка 80 вида колбаси собствена марка на веригата.

По пътя на качеството

За да повиши качеството на своите продукти, пионерът в предлагането на колбаси без МОМ у нас – Лидл България, се придържа към правила, по-стриктни от нормативните изисквания, и забранява влагането на механично отделено месо в колбасите от говеждо и свинско. Отделно от това, смарт ритейлърът прилага строги проверки за своите собствени марки.

Месните продукти преминават физико-химични и микробиологични анализи четири пъти в годината, както от страна на веригата, така и от самите производители. Междувременно всички колбаси от собствените марки се подлагат и на ежемесечен органолептичен анализ – за вкус, мирис, цвят, структура и др.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg