АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Как да съхраним хляба?
Истината е, че хлябът е във върховната си форма непосредствено след като се извади от фурната. В момента, в който самунът започне бавно да се охлажда, качествата му започват да се влошават. Затова, ако печете хляб у дома, винаги е добре да предвидите той да бъде изяден, докато е най-вкусен. Това невинаги е възможно, затова съветите за съхранение са добре дошли. Те спокойно може да се прилагат и за хляб от магазина или от близката пекарна.
Защо хлябът се разваля?Виновниците са двама. Първият е химическата промяна, която настъпва с нишестето, когато температурата започне да спада. То започва да кристализира и да освобождава влагата, която дотогава е задържало. Втората причина е изпарението, което се увеличава при досега на хляба с движещ се въздух. Хлябът и хладилникът
Кристализирането на нишестето става по-бързо при ниски температури, затова хладилникът и хлябът не се разбират добре. Единственото предимство е забавянето на евентуално мухлясване.
Хлябът и фризерът
Тук положението е съвсем друго. Отрицателните температури възпрепятстват промяната на нишестето и задържат състоянието на хляба стабилно. Разбира се, най-добре е хлябът да се замрази веднага след като се изпече и охлади, както и да се изяде веднага след като се размрази, но това не винаги е възможно. Важно е да се съхранява във фризера в полиетиленов плик и по възможност нарязан на филии.
Tweet |
|