EUR 1.9558
USD 1.8784
CHF 2.1094
GBP 2.3506
CNY 2.5920
you tube
mobile version

Как да съхраним хляба?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да съхраним хляба?

mail17:30 | 04.02.2015прегледи 918 коментарикоментари 0


Истината е, че хлябът е във върховната си форма непосредствено след като се извади от фурната. В момента, в който самунът започне бавно да се охлажда, качествата му започват да се влошават. Затова, ако печете хляб у дома, винаги е добре да предвидите той да бъде изяден, докато е най-вкусен. Това невинаги е възможно, затова съветите за съхранение са добре дошли. Те спокойно може да се прилагат и за хляб от магазина или от близката пекарна.

Защо хлябът се разваля?
Виновниците са двама. Първият е химическата промяна, която настъпва с нишестето, когато температурата започне да спада. То започва да кристализира и да освобождава влагата, която дотогава е задържало. Втората причина е изпарението, което се увеличава при досега на хляба с движещ се въздух.

Хлябът и хладилникът
Кристализирането на нишестето става по-бързо при ниски температури, затова хладилникът и хлябът не се разбират добре. Единственото предимство е забавянето на евентуално мухлясване.

Хлябът и фризерът
Тук положението е съвсем друго. Отрицателните температури възпрепятстват промяната на нишестето и задържат състоянието на хляба стабилно. Разбира се, най-добре е хлябът да се замрази веднага след като се изпече и охлади, както и да се изяде веднага след като се размрази, но това не винаги е възможно. Важно е да се съхранява във фризера в полиетиленов плик и по възможност нарязан на филии.

Източник: Меню 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg