АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Как да ядем по-малко
17:35 | 07.12.2017 10177 коментари 0
Употребата на малки порции храна през деня потиска невроните, отговарящи за чувството на глад. По този начин човек може да намали количеството употребявана храна. Това е извод на учени от Пенсилванския университет, пише Дейли Мейл. Биолозите изучили връзката между невроните на хипоталамуса – областта на мозъка, която отговаря между другото за чувството на глад и за вида, аромата и вкуса на храната.
По време на изследването гладни лабораторни мишки били хранени отначало с ароматизиран гел без хранителни вещества, което довело до потискане на съответния участък от хипоталамуса. Но само след няколко минути мозъкът на мишките се връщал към „гладното” състояние. При повторното хранене с гел хипоталамусът престанал да реагира на този вкус. След това обаче на мишките бил поднесен гел с относително малко калории. Това вече утолило чувството на глад за дълго време. Освен това ароматат и видът на гела с калориите потискал желанието да се яде повече от „празния” гел. В третия етап мишките получавали хормони, които се изработват при храносмилане – пептид YY, амилин и холестоцистокинин. Въпреки че животните не получавали хранителни вещества те се усещали напълно сити. Авторите на изследването се подготвят да продължат проучването на влиянието на хормоните върху чувството на глад и се надяват да се научат да лъжат мозъка. /БГНЕС, РИА-НовостиTweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg