АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Как поскъпва агнешкото месо?
Агнешкото поскъпва почти двойно от фермата до магазина, затова фермери призоваха клиентите да купуват директно мръвки от производителите. Във фермите цената на агнешкото варира от 8 до 10 лева за килограм, докато в магазина се предлага за поне 18-20 лева за килограм. Само преди седмица килото стигна до 25 лв., но търговците свалиха цените, заради липсата на интерес от страна на купувачите. Цената в магазините обаче не се определя от стопаните, а от прекупвачите.
В магазинната мрежа крайната цена не е определена от българските животновъди, каза председателят на Националната асоциация “Обединени български животновъди” Бойко Синапов. Той подчерта, че има достатъчно българско месо, което да задоволи интереса на потребителите, и посъветва клиентите да се ориентират към пазаруване директно от фермите. По този начин не само мръвките ще им излязат на половин цена, но има и гаранция, че месото е прясно, а не замразявано и извадено от фризера в навечерието на празника.
Ако все пак решите да пазарувате агнешко от магазина и държите месото да е родно производство, можете да го разпознаете според състоянието му. Прясното българско агнешко е свежо, розово на цвят, а печатът върху него е син. Обичайно то е и малко по-скъпо от вносното.
Нелегален внос има от Северна Македония. Там производителите предлагат цяло агне директно на кланицата срещу средно 50 лв. У нас обаче тази цена е немислима за производителите заради липсата на държавна субсидия за животновъдите, обясни Синапов. Така родните производители не са конкурентни на стопаните от съседните страни.
Група от български животновъди ще се срещне в Брюксел с представители на Европейската комисия, за да постави проблема с липсата на субсидии. Синапов заяви, че животновъдите са третирани като хора, които получават много европейски средства, но това не отговаря на истината. И допълни, че на гърба на стопаните в страната може би се крадат много пари./в. Труд онлайн
Tweet |
|