АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Как се прави българско синьо сирене + видео
Близо до с. Бов се произвежда единственото българско синьо сирене в страната ни. Производителят Иван Иванов е обособил във фермата си специална къщичка, в която има различни зали за производство, зреене и съхранение на продуктите. Технологично мандрата е малка, като може да обработва до 500 литра мляко на ден. Това споделя пред „Агрозона“ Иван Иванов.
Главният майстор Динка пък ни обясни, че млякото се докарва от млекоприемателния център, след което се налива с помпи в пастьоризатора. Пастьоризацията се извършва на 72 градуса, след което се изстудява, калцира, добавя се мая и се оставя 1 час за захващане на продуктите. Когато стане готова питата, то тя се надупчва ръчно, като дупките трябва да бъдат от 57 до 65 на брой. Целта е да може плесента да влезе в сиренето и да се раздуе, обяснява Динка. А за да влезе плесента, то сиренето се поставя в специална машина, където се смесват продуктите.
Вижте част от процеса по приготвяне на уникалния за България продукт във видеото на специализираната медиа Агрозона.
Tweet |
|