АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Как се прави Коледен щолен?
15:55 | 23.12.2014 1261 коментари 0
Premium Lifestyle
Щоленът е традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който несъмнено допринася за коледната атмосфера. Колкото и да ви звучи невероятно, историята му е изпълнена с интересни факти. Като например - щолен за първи път бил произведен като коледен сладкиш през 1427 година в Саксонския кралски двор.
7 г суха мая
100 г захар
250 мл. прясно мляко
2 яйца
200 г краве масло (+още малко за намазване отгоре)
750 г брашно щипка сол
2 ванилии
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
180 г накиснати стафиди в ром или коняк
60 г счукани бадеми
60 г сушени кайсии
100 г сушени червени боровинки
1/2 ч.л. лимонови корички
1/2 ч.л. портокалови корички
120 г марципан Сложете в купа маята, 1 ч.л. от захарта и добавете затоплено, но не вряло прясното мляко. Разбъркайте и оставете настрана, докато шупне. В друга купа разбийте яйцата. Отделно стопете и охладете маслото. В дълбока купа пресейте брашното и го смесете с подправките, солта и ванилията. Направете кладенче по средата и излейте маята с прясното мляко, стопеното и охладено масло и разбитите яйца. Омесете тесто или го разбийте с приставка за тесто на стационарен миксер за няколко минути. Прехвърлете на плота и го разстелете. Добавете лимоновите и портокалови корички, отцедените, накиснати стафиди, сушените боровинки (ако желаете и тях можете да накиснете предварително), счуканите, не на много ситно, бадеми и нарязани сушени кайсии. Размесете добре тестото, така че да ги разпределите равномерно. Прехвърлете го в купа, покрийте с фолио и оставете тестото да втаса за 2 часа. Омесете го отново няколко пъти, след това го разстелете на работния плот във формата на овал и натрошете отгоре марципан.
Прихлупете единия край по дължина, така че да покрие марципана и леко го прещипете. Сложете го в тава, покрита с хартия за печене, и го покрийте с фолио да втаса повторно за още 1 час. Загрейте фурната на 180 градуса. След това го изпечете за един час и ако е необходимо проверете с клечка и допечете за още 10 минути. Намажете топлия щолен обилно с масло и поръсете с пудра захар. Охладете го напълно. Поръсете го обилно с пудра захар и разрежете на филии.
Можете да го увиете във фолио и да го съхраните в кутия или плик на хладно до Коледа.
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg