АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Как ще се клонират животни и храни
Европейската комисия прие три проекта на законодателни актове за клонирането на животни и новите храни, с които ще бъде постигната правна сигурност в този сектор, се посочва в съобщение на ЕК.
С две от предложенията в ЕС ще бъдат забранени използването на техники за клониране на селскостопански животни и вносът на клонирани животни. Пускането на пазара на храни, получени от клонирани животни, също ще бъде забранено. Целта на предложенията е да се подобри хуманното отношение към животните и да се даде отговор и на други етични съображения във връзка с използването на подобни техники. В проекта на законодателен акт за новите храни се преразглежда съществуващият регламент за новите храни, с цел да бъде подобрен достъпът на нови храни на пазара на ЕС, като същевременно се поддържа високо равнище на защита на потребителите.
Специални разпоредби са предвидени и за храните, които не са пуснати на пазара на ЕС, но се консумират безопасно в течение на дълги години в страни извън ЕС. Така се създава по-балансирана система и благоприятна среда за търговия. Защитата на иновациите също е залегнала в проекта на законодателния акт. Съгласно новата система за иновации, подкрепени от нови научни достижения, предприятието от хранително-вкусовата промишленост, подало заявлението, ще получи правото да пуска на пазара съответната храна в продължение на 5 години, преди тя да може да се произвежда от други дружества. Следващи стъпки Другите институции на ЕС, включително Европейският парламент и Съветът, ще разгледат предложеното от Комисията законодателство и ще приемат своевременно становищата си по него. На настоящия етап може да се счита, че проектозаконодателството ще влезе в сила най-рано в началото на 2016 година. Контекст Клонирането на животни е сравнително нова техника за възпроизводство на животни. Клонирането не предполага генетични модификации. Клонингът не е генетично модифициран организъм. Клонирането не подобрява добивите от едно животно. Животновъдите могат обаче да прибягват до клониране, за да увеличат количеството на репродуктивния материал (сперма или ембриони) на дадено особено ценно животно.
Към днешна дата клонирането не се използва за производство на храна. В момента, за да се пусне в ЕС храна от клонирано животно, е необходимо предварително разрешение по Регламента за новите храни въз основа на научна оценка на безопасността от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). Досега няма европейски или чуждестранни оператори от хранително-вкусовата промишленост, които да са подали заявления за разрешаване на пускането на пазара на храни, произведени чрез клониране.
През 2008 г. ЕОБХ направи научна оценка на риска по отношение на клонирането и заключи, че няма данни, които да сочат за наличието на разлика по отношение на безопасността на месото или млякото от клонирано животно и от тяхното потомство спрямо конвенционално развъжданите животни. Становището беше потвърдено през 2009, 2010 и 2012 година. В научноизследователската дейност клонирането се използва за някои изследвания. Репродуктивният материал (сперма и ембриони) и храните (месо, мляко), получени от тези клонирани животни, несе пускат на пазара.
Tweet |
|