EUR 1.9558
USD 1.8518
CHF 2.0936
GBP 2.3457
CNY 2.5557
you tube
mobile version

Каква риба предпочитаме?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каква риба предпочитаме?

mail18:10 | 18.09.2024прегледи 622 коментарикоментари 0


Според данни на Националния статистически институт (НСИ) консумацията на риба в домакинствата се увеличава всяка година. Така докато през 2018 г. българинът е консумирал средно 5.2 кг. риба годишно, то през 2023 г. приемът е нараснал до 6.2 кг. на лице от домакинство.

За повишения интерес към рибните деликатеси съобщава търговска верига Kaufland. Всеки месец в 32 от своите хипермаркети в страната ритейлърът осигурява над 20 вида прясна риба на лед и морски деликатеси.

Ципура, лаврак и сьомга – новите фаворити на българина

Данните на лидера в ритейла показват, че през годините вкусовете на българите са се променили. Докато в близкото минало пъстървата, шаранът и скумрията са били сред
традиционите риби на българската трапеза, то през последните години ципурата, лавракът и сьомгата постепенно започват да ги изместват.

В менюто на българите не остават на заден план и морските дарове. Най-предпочитани са скаридите, калмарите и октоподът. Рибните специалитети като маринована или пушена риба и разбит хайвер също са сред търсените продукти.

Регионални вкусове в България
Статистиката за продажбите на ритейлъра през последните 6 месеца показва, че Пловдив, Карлово, Ботевград и Благоевград предпочитат пъстървата. Във Варна
най-търсени са скаридите и калмарите. Враца, Перник и Велико Търново залагат на скумрията. В София и Бургас ципурата е най-предпочитана, а в Русе любими са
черноморските миди.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg