АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Каква риба предпочитаме?
Според данни на Националния статистически институт (НСИ) консумацията на риба в домакинствата се увеличава всяка година. Така докато през 2018 г. българинът е консумирал средно 5.2 кг. риба годишно, то през 2023 г. приемът е нараснал до 6.2 кг. на лице от домакинство.
За повишения интерес към рибните деликатеси съобщава търговска верига Kaufland. Всеки месец в 32 от своите хипермаркети в страната ритейлърът осигурява над 20 вида прясна риба на лед и морски деликатеси.
Ципура, лаврак и сьомга – новите фаворити на българина
Данните на лидера в ритейла показват, че през годините вкусовете на българите са се променили. Докато в близкото минало пъстървата, шаранът и скумрията са били сред
традиционите риби на българската трапеза, то през последните години ципурата, лавракът и сьомгата постепенно започват да ги изместват.
В менюто на българите не остават на заден план и морските дарове. Най-предпочитани са скаридите, калмарите и октоподът. Рибните специалитети като маринована или пушена риба и разбит хайвер също са сред търсените продукти.
Регионални вкусове в България
Статистиката за продажбите на ритейлъра през последните 6 месеца показва, че Пловдив, Карлово, Ботевград и Благоевград предпочитат пъстървата. Във Варна
най-търсени са скаридите и калмарите. Враца, Перник и Велико Търново залагат на скумрията. В София и Бургас ципурата е най-предпочитана, а в Русе любими са
черноморските миди.
Tweet |
|