EUR 1.9558
USD 1.8518
CHF 2.0936
GBP 2.3457
CNY 2.5557
you tube
mobile version

Каква риба се консумира най-много у нас?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Каква риба се консумира най-много у нас?

mail06:49 | 17.06.2023прегледи 1166 коментарикоментари 0


Каква риба се консумира най-много в България? Според анализ на Kaufland България, представен на втората публична дискусия „Нека  поговорим за качеството на храната“, посветена на рибата, рибните и морски изделия, първият избор в по-голямата част от страната е за ципурата, но освен нея, в столицата най-купуваните видове риба са лаврак и сьомга. София е и градът, в който се купува най-много риба.

Най-предпочитаната риба в Пловдив е пъстървата, следвана от ципурата. Във Варна и Бургас много търсени са морските дарове, между които скариди и миди, а от рибите отново най-желана е ципурата.

Как се разпознава качествената риба

„Консумацията на риба нараства постепенно в последните 20 години, като тя е подчертано по-голяма в по-големите градове. Средната консумация на човек на година е 10-12 кг риба, като предпочитанията варират по вкус и достъпност“, отбеляза в изказването си чл.-кор. проф. дтн инж. Стефан Драгоев, специален гост на дискусията, ръководител на катедра „Технология на месото и рибата“ в Университета по хранителни технологии – гр. Пловдив.

Той представи 5 основни показателя при избор на прясна риба:

Мирис. Прясната риба не трябва да има специфичен мирис. Мирисът трябва да е характерен за рибата или такъв „на море“.

Външен вид – кожа, люспи, цвят. Цветовете на кожата трябва да са ярки. Колкото повече време минава, толкова по-бледа става рибата. Появата на слуз при рибата не признак на развала. При нея това е естествена защитна реакция при улов. Има някои видове, при които, колкото повече слуз има, толкова по-прясна е рибата.

Хриле. Хрилните капачета трябва да са плътно прилапнали към трупа на рибата. Цветът на хрилете при прясната риба е светло червен. Потъмняването им е признак, че рибата не е прясна

Състояние на коремната част. Коремът не трябва да е издут, а да е с естествената форма на рибата.

Очи. Очите на рибата трябва да са съвършено чисти, бистри и изпъкнали, като зениците са черни. Промяната в мътността трябва да подсказва, че рибата е съхранявана дълго време.

Проф. Драгоев подчерта, че за определяне на качеството на рибата трябва да се прави комплексна оценка, тъй като за различните видове риба отделните параметри са специфични.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg