АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Каква храна ядем обсъждаха в Пловдив
Студенти от водещи български университети, представители на научно-изследователската общност, на Българска агенция по безопасност на храните, фирми от хранително-вкусовата промишленост и медицинско оборудване, се събраха в Пловдив за осмото издание на семинар “Съвременни аналитични подходи за осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“. Съвместната инициатива на Университета по хранителни технологии в Пловдив и Българска агенция по безопасност на храните бе официално открита от проф. инж. Кольо Динков - Ректор на УХТ и д-р Дамян Илиев - Изпълнителен директор на БАБХ.
„Малкият пазар в страната поставя все по-високи изисквания към качеството на храната и нейната икономическа стойност“, подчерта при откриването д-р Дамян Илиев, а проф. Динков постави акцент върху модернизирането на образователните процеси в унисон с изискванията на бизнеса.
Организаторите на събитието подчертаха, че интересът за участие се е увеличил с 20%, както от страна на студентите, така и от страна на бизнес професионалистите, което показва необходимостта от допълнително професионално обучение в сферата на качеството и анализа на храни, напитки и фуражи. Проф. Ангел Ангелов, организатор на семинара, очерта в своята презентация глобалния характер на разглежданите проблеми и необходимостта от поставяне на фокус върху мястото на потребителя в хранителната верига: „Той първо трябва да знае как да избира и купува храната си, как да я транспортира, как да я съхранява в дома си, как да я приготвя и как повторно да използва. Много от тези въпроси са все още непознати за родните потребители.“
Участието на международния експерт проф. Д-р Петер Распор - ръководител на Институт по хранене и здраве към Приморски университет в Словения и зам.- декан по изследователски програми и международно сътрудничество към Факултет по здравни науки, допринесе допълнително на научната стойност на семинара и неговия авторитет. Научната кариера на проф. Распор е предхождана от 10-годишна практика като пекар, която определя като постоянен практически одит на процесите по качество на храните. Ето защо на този етап се фокусира върху добрите практики в управлението на безопасността и тенденциите в световен мащаб.
Акцент в програмата бе участието и акад. Атанас Атанасов, чиято научната дейност е тясно свързана с развитието на генетичните биотехнологии и на геномиката на растенията в България. „50% от нашето здраве и начин на живот вече се дължат на това, с което се храним“, твърди акад. Атанасов, подчертавайки че естествено не означава задължително полезно и че е изборът на храни е изключително индивидуален предвид спецификите на организма.
В теоретичната и практическа програма на семинара се включиха още хабилитирани преподаватели от УХТ - Пловдив, Съвместен геномен център - София, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Тракийски университет - Стара Загора, служители на Българската агенция по безопасност на храните и Националния център по обществено здраве и анализи, както и експерти от бизнеса.
Tweet |
|