EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Какви храни ще представят на „Еко-кошница, моля!“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какви храни ще представят на „Еко-кошница, моля!“

mail09:36 | 06.09.2024прегледи 495 коментарикоментари 0


Мед от драка и кориандър, Странджанско дядо, сирена и кашкавали от истинско мляко, екологично отгледани плодове и зеленчуци, биологични шипки и други билки ще предложат фермерите участници в двудневният празник "Еко-кошница, моля!" на 6 и 7 септември в град Елхово.

Детски кулинарни ателиета, майсторски класове по изработка на българска народна шевица, плетени цветя от прежда и поздравителни картички ще забавляват и най-малките гости на празника.
Откриването на празника е в 11.00 часа на 6 септември, а веднага след това ще бъдат представени участниците – пчеларите Георги Георгиев, Стоян Молдованов и пчелна ферма „Траке“, мандрите „Ситос“, „Арачиеви“ и мандрата в с. Пчела, производителите на месо и месни продукти „Елхово мес“ и свинекомплексът в с. Гранитово, производителят на биологично отгледани шипки Яни Испиров, фермите за пресни плодове и зеленчуци от общините Елхово и Тунджа „НорДиг“, Петрови, Минка Тодорова, Габриела Гечева. Част от производителите са потомствени земеделци, но има и млади семейства, които след дълги години гурбет в чужбина са решили да се посветят на фермерството и производството на чисти, натурални храни.

В 11.30 часа на 6 септември започва концертът на фолклорната певица Лилия Семкова. Ангелогласната певица, която взе участие и в телевизионния формат „Фермата“, ще изпълни едни от най-красивите си песни. Тя живее в България от близо 10 години, но е родена в село Чийший - най-българското село в Бесарабия, където хората говорят на български език и спазват всички български традиции и обичаи.

По обяд започват кулинарните демонстрации, като тон ще даде Ути Бъчваров. Шеф Петър Петров от с. Гълъбинци ще готви традиционна селска кавърма с прясно свинско, а шеф Георги Събев от с. Ханово ще приготви блини с местни сирена и амюз буш – един по-модерен прочит на локалните продукти.

В ранния следобед ще има викторина с въпроси за традиционните местни производства и храни.
На 7 септември програмата започва в 10 часа, а вокална група „Елховски славеи“ ще изнесе концерт. В 11 часа започват кулинарните ателиета за деца, в които майстори готвачи ще учат най-малките да приготвят храни с продукти като сирене, кашкавал, плодове, зеленчуци, колбаси.

Майсторката везбарка  Станка Николова ще учи децата да шият традиционни за Елховския край бродерии - ръчна бродерия с битови български мотиви. Радост Кукова е майсторката, която ще показва на децата как да изработят ръчно изплетени цветя от пъстри прежди. Иванка Койчева е майстор на съвременни картички и ще покаже своето майсторство по време на празника. Тя ги декорира с ръчно изрязани елементи от хартия, с панделки, перли и кристални камъни.
Точно в 12.00 ч. ще се разиграе томбола сред участниците, закупили продукти, а сред наградите са кошници с традиционни местни и био продукти. Програмата ще завърши с концерт на детско юношеския танцов ансамбъл „Яница“ от град Елхово.

Събитието е част от проекта „Еко-кошница, моля!“, по който МИГ – Елхово – Болярово е партньор. Успоредно със събитието ще се проведе и дванадесетото издание на празника на традиционната тракийска баница „Баница вита, два пъти превита”. И тази година ще бъдат представени десетки видове баници, приготвени по автентични рецепти, а програмата ще е наситена с фолклорни изпълнения. Традиционният конкурс за най-вкусна баница ще бъде журиран от Ути Бъчваров.

Проектът „Еко-кошница, моля!“ e за съвместни действия за транснационално сътрудничество и се реализира в партньорство от три български и пет словенски местни инициативни групи. Партньори от българска страна са МИГ Тунджа (водеща организация), МИГ Елхово-Болярово и МИГ Балчик-Генерал Тошево. Словенски партньори са МИГ Горна Савиня и долината Шалек, МИГ От Похорие до Бохор, МИГ Обстолие в Козянско, МИГ Разноликост подежеля, МИГ Сподние Савинские долине. Проектът е насочен към приобщаването на производители, преработватели и други заинтересовани страни, към целите на стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“, подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига.

Проект „Еко-кошница, моля!“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., подмярка 19.3 “Подготовка и изпълнение на  дейности за сътрудничество  на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие”, Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: „Европа инвестира в селските райони“ съгласно Административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg