EUR 1.9558
USD 1.8068
CHF 2.0847
GBP 2.3463
CNY 2.5360
you tube
mobile version

Какъв трябва да бъде дезинфектантът за ръце?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какъв трябва да бъде дезинфектантът за ръце?

mail14:05 | 23.09.2020прегледи 624 коментарикоментари 0


В ЕС официално са регистрирани стотици химични съединения с дезинфекциращо действие. На професионален жаргон те се наричат биоциди и всяка търговска марка трябва да има разрешение за употреба. Отделно много дезинфектанти, особено тези за ръце и тяло, се продават като козметични продукти. Често в такива търговски марки се влагат допълнителни съставки, например парфюми, омекотители, оцветители и др. Лесно е потребителят да се обърка. Затова може да спазвате няколко прости съвета:

  • на опаковката трябва изрично да пише, че продуктът може да се използва за дезинфекция на ръце и е разрешен за контакт с човешка кожа;
  • в описанието на съставките трябва да прочетете: съдържа минимум 70% спирт/етанол/етилов алкохол или изопропанол-пропанол. Разбира се има и други вещества с дезинфекциращо действие, но тези алкохоли са препоръчани от Световната здравна организация и Европейския център за контрол на болестите като най-ефикасни и достъпни;
  • желателно е в препарата да има протектор за кожа. Най-често използваният и препоръчван от СЗО е глицеролът. Дезинфектантът съдържащ протектор е по-добър от чистия спирт, защото се грижи за здравето на вашата кожа. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на препарата.

Продукти за повърхности и кухненска посуда

При избора се информирайте по същия начин. В магазините/щандовете за битова химия има огромно разнообразие и затова четете внимателно препоръката за приложение. Най-често срещаните подобни препарати съдържат активен хлор или водороден пероксид. Не забравяйте, че те могат да увредят вашата кожа и затова при манипулации е желателно да носите ръкавици. За дезинфекция на помещенията може да използвате обикновена белина, технически водороден пероксид или калиев перманганат, закупен от аптеката, но преди приложението трябва да се уверите, че знаете как да направите работния разтвор! За кухненска посуда използвайте професионални препарати на чиито етикети пише, че са разрешени за контакт с храни. Ако все пак ви се наложи да дезинфектирате например, чинии с белина, след това изплакнете обилно с питейна вода. Не забравяйте, че повечето дезинфектанти са токсични химикали, които при определени условия могат да горят, а понякога и да избухват и затова никога не доближавайте до открит пламък, не нагрявайте, избягвайте директно слънчево излагане, не давайте на малки деца и не консумирайте! Винаги след употреба затваряйте опаковките, ако не искате активната съставка да се изпари!

Последен съвет – дезинфектантите не са алтернатива на миенето на ръцете, защото нямат подобно действие. Затова за пълен цикъл първо използвайте сапун и вода, подсушете ръцете и тогава нанесете дезинфектанта.

Източник: Активни потребители


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg