EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Канада се присъединява към програмата „Хоризонт Европа“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Канада се присъединява към програмата „Хоризонт Европа“

mail16:11 | 04.07.2024прегледи 272 коментарикоментари 0


Канада се присъединява към разрастващата се група държави извън ЕС, които са част от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“. Чрез тази стъпка канадските изследователи и организации ще работят със своите колеги от ЕС по широкомащабни проекти за справяне с глобалните предизвикателства в ключови области.

Споразумението между ЕС и Канада се подписва от комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова и министъра на иновациите, науката и промишлеността на Канада Франсоа-Филип Шампан.

Комисар Иванова заяви: „Предизвикателствата, пред които сме изправени, са глобални, следователно трябва да работим заедно, за да се справим с тях. Сърдечно приветствам Канада в програмата „Хоризонт Европа“. С тази стъпка укрепваме връзките на ЕС с доверени партньори, които имат солидна научна база и убедителна поредица от резултати в изследванията и иновациите. Сега можем да дадем на най-блестящите ни умове възможността да се обединят и да работят по съвместни решения за бъдещето.“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо обявиха приключването на преговорите за асоциирането на Канада към стълб II на „Хоризонт Европа“ на срещата на високо равнище между ЕС и Канада на 24 ноември 2023 г. Днес те приветстваха съобщението чрез съвместно изявление.

Канада е асоциирана към стълб II на „Хоризонт Европа“, който финансира съвместни научноизследователски проекти и е насочен към климат, енергетика, цифрова икономика и здравеопазване. Канадските субекти вече могат да участват в научноизследователски консорциуми на световно ниво и ще могат да бъдат финансирани пряко от програмата, а Канада ще участва със свой принос към нейния бюджет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg