АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Канцерогенни химикали в български див чесън
На 1 март чрез Европейската система за бързо предупреждаване за опасни храни (RASFF) е изпратено съобщение за откриване във Франция на токсични индустриални замърсители в див чесън с произход от България. Хранителният продукт се разпространява в 6 държави – Франция, Белгия, Дания. Германия, Холандия и Люксембург. Съгласно класификацията на RASFF рискът за потребителите е определен като „сериозен“. В изсушеният див чесън лабораторно е определено съдържание на бензопирен от 20 мкгр/кг и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) от 150 мкгр/кг, което е около 10 пъти повече от разрешените за консумация пределно допустими норми. Към днешна дата (16.03) засегнатите държави са предприели корективни мерки, като само България не е информирала RASFF за предприетите действия.
Замърсителите – бензопирена и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) са от един клас органични съединения. Получават се предимно при горивни процеси в индустрията и бита, като основни източници са въглищни и газови централи, горенето на биологични отпадъци, стари гуми и др. Рискови за натрупване на тези замърсители са месните храни, особено пушените и печените на скара. Бензопирена и ПАВ са изключително токсични съединения. Отнасят се към клас 1 канцерогени – това са най-силните. Освен това засягат имунната система и могат да доведат до стерилитет при хората./ Активни потребители
Tweet |
|