АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Канцерогенното E 250 често в колбаси, вафли и хляб
Вече има достатъчно информация за здравословните проблеми, които причиняват т.нар. Е-та в хранителните продукти- основно алергии. Добавката може да се намери също във вафли и в хлебни изделия, каза изп. директор на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.
Сред най-критикуваните са подсладителите Е 951, Е 954 и най-вече аспартама. Но особено опасно е количеството им в един продукт. Хората трудно разшифроват тези Е-та и цифрите им по етикетите и си купуват продукти без да знаят какво реално съдържат те.
Николов смята, че трябва да има по-добра координация по линия на Световната здравна организация /СЗО/. Когато съществуват данни в една държава, че определена добавка е опасна и забранена , нашите власти трябва да изискат тази информация и практиката да бъде приложена и у нас, категоричен е Богомил Николов. /БГНЕС/.
Tweet |
|
То, че се вглеждаме в продуктите - вглеждаме се... ама като не изписват всичко на етикетите?! Да не говорим, че ако не е с Е-номера си написана добавката трябва да я знаеш поименно, за да я разпознаеш. Много производители объркват хората и по този начин! Да негоровим, че контрол и върху това НИКАКЪВ НЯМА! Трябва един път завинаги да се вдигнем на бунт, за да не ни тъпчат храната с боклуци!!!