АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Кафе машина се върна от Космоса
След почти три години на Международната космическа станция, на 400 км над повърхността на Земята, иновативната еспресо машина с капсули приключи своята мисия „Кафе в космоса” и се завърна на Земята. Проектът е дело на Argotec за Lavazza в партньорство с Италианската космическа агенция (ASI).
Кафе машината беше изпратена в космоса на 3 май 2015 г. по време на мисията FUTURA със Саманта Кристофорети, която изпи първото в историята еспресо в микрогравитационни условия, и завърши с мисията VITA на Международната космическа агенция с италианския астронавт на ESA Паоло Несполи. През последните три години ISSpresso измина повече от 650 млн. км в космическото пространство със скорост 28 000 км/ч., стана свидетел на близо 15 500 изгрева в Международната космическа станция и участва в единадесет космически експедиции.
По време на своето пътуване в космоса ISSpresso даде възможност на екипажа да си приготвя еспресо, произведено в екстремни условия, в които принципите на динамиката на флуидите са напълно различни от тези на Земята. Условия, в които сметаната и кафето не са смесени, а традиционната чаша е заменена от специална торбичка със сламка. Космическото кафе на Lavazza беше приготвено по същия начин, както на Земята, за да се доближи максимално до традиционното еспресо. Иновативната система за капсули позволява на астронавтите да приготвят и други топли напитки благодарение на рехидратацията на храната.
От 12 май 2018 г. ISSpresso ще бъде представена заедно с още 100 дизайнерски предмета, които допринасят за оформянето на бъдещето.
Tweet |
|