АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Кафе от смокини в Садово
Община Садово, известна от векове със своето традиционно производство на плодове, зеленчуци и фъстъци, стана и столица на здравословното хранене. Градът за втори път е домакин на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците, който започна в рамките на празника на града 24 май.
Кафе от смокини бе сред иновативните продукти, показани на феста. Приготвя се от смокини, отгледани в Родопите, и действа като натурален антиоксидант, имуностимулант и алкализатор. Интерес предизвикаха натуралните чипсове в комбинации от морков и цвекло и ябълки и цвекло. Всички изложители бяха заложили на здравословните храни и напитки, повечето от които са подходящи и за вегетарианци и вегани – сладки от семена и ядки, веган торти, напитки от бял бъз, крекери със семена, хляб с квас, вегетариански банички, салами и луканки, направени от растителни продукти.
Занаятчии и арттворци показаха ръчно изработени играчки и пантофи от плъст, керамични бижута, торбички от плат с български шевици, икони. Някои от изложителите предложиха семена и разсади от прави български сортове. И тази година във Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците се включи и Институтът по растителни генетични ресурси “К. Малков” – Садово, който от години разработва български сортове пшеница, лимец, просо, сусам и фъстъци.
Фестивалът продължава до събота включително с детски работилнички, наречени „Децата – цветовете на дъгата“. „Така малките научават за пътя на хляба от нивата до трапезата, за кръговрата на зърното, как се меси и пече. Ще имат възможност да засеят семенца от най-древното зърно лимец и да направят свои хлебчета, които ще изпекат в подници на жив огън“, каза Нели Дакова, организатор на фестивала. Програмата на феста през следващите дни включва лекции по природосъобразно земеделие, екообразование, размяна на семена.
Tweet |
|