EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Качественото жито не достига

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Качественото жито не достига

mail11:00 | 16.11.2010прегледи 1545 коментарикоментари 0


За да се прави хляб от качествено жито, без подобрители, трябва качествена пшеница, а реколтата от тази година е толкова слаба, че тя ще стигне за 90 дни. Това е позицията на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България, след като се запозна с официалния доклад за реколта 2010 на Националната служба по зърно и фуражи към Министерството на земеделието и храните, съобщи Стандарт Нюз.
Качествената пшеница добита през 2010 година възлиза на 5,4% от общия обем на реколтата или около 203 000 тона, се казва в доклада. В тази цифра е включена пшеницата с качество от първа и втора група. Добитото зърно ще бъде достатъчно за производството на около 140 000 тона брашно, от което могат да бъдат направени 280 милиона броя хляб от 700 грама.
Пак по данни на официалната статистика средното дневно потребление на хляб у нас е 285 грама на човек от населението. Проста сметка показва, че трябва да бъдат осигурени около 3 милиона хляба на ден и качественото брашно ще стигне за не повече от 90 дни.
Според експертите на земеделското министерство пшеница с добри показатели се води и тази от втора Б и част от трета група. Тя обаче не съдържа достатъчно количество глутен и за направата на хляба е нужно да се вложи и подобрител, който да повиши тези показатели. Друг проблем, отчетен от експертите на земеделското министерство е високият процент покълнали зърна. Като следствие от това добитото брашно ще бъде с повишена ензимна активност, което влияе пряко на качеството на хляба. За намаляване на тази активност е необходимо влагането на коректори още на етап смилане. Поради тази причина Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България ще настоява за въвеждане на стандарти по цялата верига зърно- брашно- хляб. БКИХСБ обединява производители с над 80% от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас.
 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg